Invasion of the Body Snatchers

Invasion of the Body Snatchers

scena iz trailera sa glavnim članovima glumačke postave (u smjeru kazaljke na satu): Carolyn Jones kao Teddy, Kevin McCarthy kao Dr. Miles Bennell, King Donovan kao Jack Belicec,i Dana Wynter kao Becky Driscoll
Režija Don Siegel
Producent Walter Wanger
Scenario Daniel Mainwaring
Predložak The Body Snatchers; autor:
Jack Finney
Uloge Kevin McCarthy
Dana Wynter
Larry Gates
King Donovan
Carolyn Jones
Muzika Carmen Dragon
Fotografija Ellsworth Fredericks
Montaža Robert S. Eisen
Distribucija Allied Artists Pictures Corporation
Datum(i) premijere
5. februar 1956 (1956-02-05)
Trajanje 80 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 416.911 $[1]
Bruto prihod $3,000.000

Invasion of the Body Snatchers (sh. Invazija tjelokradica) je američki crno-bijeli science fiction film snimljen 1956. godine u režiji Dona Siegela, poznat kao jedno od najvažnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju romana The Body Snatchers Jacka Finneya. Protagonist, koga tumači Kevin McCarthy, je ljekar u kalifornijskom gradiću koji, nakon dojava pacijenata o neobičnom ponašanju njihovih bližnjih, otkriva kako je razlog za to invazija vanzemaljaca koji preko parazitskih biljaka preuzimaju oblik i identitete svojih žrtava. Radnja prikazuje kako protagonistu u pokušaju da zaustavi osvajače problem predstavlja to što više ne može biti siguran tko je čovjek, a tko vanzemaljac.

Invasion je snimljen sa niskim budžetom i relativno nepoznatim glumcima, ali je imao priličan komercijalni uspjeh. Kritičari su ga ispočetka ignorirali, ali je kasnije stekao veliki ugled i svojevrsni kult-status. Kao razlozi se navode vješto stvaranje napetosti i izuzetno tjeskobne atmosfere; ona je bila toliko izražena da je Sigel, na pritisak producenata, morao nadosnimiti dodatne scene kako bi film imao koliko-toliko konvencionalnu završnicu blisku hepi endu. Česti su navodi kako je Invasion u mnogo čemu bio odraz političkih prilika u tadašnjim SAD, odnosno hladnoratovske paranoje; dio kritičara u vanzemaljcima i njihovom kolektivnom identitezu vidi alegorijski odraz komunističke infiltracije u američko društvo , dio pak film smatra odrazom makartističke histerije, dok treći film smatraju još jednim pokušajem da se prikaže naličje konformizma karakterističnog za tadašnje male gradove.

The Body Snatchers je nakon toga ekraniziran još tri puta, ali se prva verzija općenito smatra najboljom.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Matthew Bernstein, Walter Wagner: Hollywood Independent, Minnesota Press, 2000 p446

Vanjske vezeUredi