Streaming

(Preusmjereno sa stranice Internet streaming)

Streaming (još poznat kao streaming media ili Internet streaming) je vrsta multimedijskog sadržaja, odnosno tehnologija u kojoj korisnik istovremeno prima podatke i reproducira ih, za razliku od klasničnih metoda preuzimanja gdje korisnik mora čekati da se preuzimanje završi kako bi izvršio reprodukciju. Glagolska imenica "streaming" se najčešće upotrebljava za označavanje ovog načina dostavljanja multimedijskog sadržaja, a ne na multimedijski sadržaj koji se konzumira kao što su internetska televizija, webcastovi ili internetski radio. Baš zato je streaming ekvivalentan klasničnom radijskom i televizijskom načinu emitiranja.

Klient, odnosno korisnik, može početi sa reprodukcijom čak prije nego što se cijeli multimedijski sadržaj preuzeo. Najčešće korištenje streaming servisa je konzumiranje sadržaja uživo (mada se također može pružati video na zahtjev) putem internetskih servisa kao što su Netflix, Spotify ili Apple Music, gdje se sadržaj ne preuzima uživo dok se dešava, već iz kataloga postojećih multimedijskih sadržaja ali se i dalje koristi tehnologija streaminga za pružanje usluge.

Live streaming je također korišten termin koji označava bilo koga, bilo da je privatni korisnik ili kompanija, koji koriste neku vrstu izvornog medija (kao što su video kamera ili softver za snimanje ekrana), koder za digitalizaciju sadržaja[1], program koji podržava live streaming i dopuštava odabir izvornog medija (npr. OBS Brodcaster[2]) i stranicu ili mrežu koja dopuštava korisnicima emitiranje sadržaja (npr. za sadržaj koji isključivo ima veze sa igrama, može se koristiti servis Twitch.tv[3] ili za live streaming uopćeno može se koristiti Ustream[4] servis).

Povezano uredi

Reference uredi

  1. „What is a video encoder?”. axis.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-10. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
  2. „Open Broadcaster Software”. obsproject.com. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
  3. „About - Twitch”. Twitch. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
  4. „USTREAM - Broadcast Live Streaming Video, Watch Online Events, Chat Live, send a Tweet, follow on Facebook, record your Live Shows”. Ustream. Arhivirano iz originala na datum 2014-06-25. Pristupljeno 2. 6. 2015.