Internet Explorer

(Preusmjereno sa stranice Internet eksplorer)

Internet Explorer (IE) je internetski preglednik (program koji služi za pregledavanje internetskih stranica) koji je razvila tvrtka Microsoft, dio operativnih sustava Microsoft Windows. Najrašireniji je internetski preglednik u svijetu od 1999. godine.

Verzija 6 je poznata kao "Microsoft Internet Explorer", dok je verzija 7 poznata kao "Windows Internet Explorer".

Istorija uredi

Prva verzija IE-a izdana je 1995. a najnovija je iz 2008. Nakon prvog izdanja Internet Explorera za verziju Windowsa 95, Internet Explorer je postao dostupan i za Mac te UNIX operativne sustave. Zadnja velika nadogradnja Internet Explorera 6.0, dogodila se sa izdavanjem Windows XP Service Packa 2 te Windows 2003 Service Pack 1.

Internet Explorer je zapravo donešen prvenstveno iz tvrtke Spyglass, iz Mosaica, ranog komercijalnog web preglednika. 1995., Microsoft je licencirao Mosaic iz Spyglassa.

Internet Explorer nije bio popularan sve do verzije 3, koja je prva verzija programirana bez Spyglassova izvornog koda (iako je još uvijek koristio Spyglassovu "tehnologiju", te se Spyglass zbog toga još uvijek spominjao u dokumentaciji). Internet Explorer 3 je bio prvi preglednik sa CSS podrškom. Izdan je 13. kolovoza 1996., dodana je podrška za ActiveX kontrole, Java applete, multimediju. Verzija 3 također je dolazila s uključenim programima Internet Mail and News, NetMeeting, i ranom verzijom programa Windows Address Book, bio je uključen u Windows 95 OSR 2. Verzija 3 prva je popularna verzija tog programa.[1]

IE 4 izašao je 1997. godine, i donio je neke pozitivne novosti: Outlook Express zamijenio je Internet News and Mail, aktivne kanale (nikad zaživjelu tehnologiju, preteču RSS-a), ali je također uključio IE u operacijski sustav, što je 1998. uzrokovalo tužbu protiv Microsofta radi monopola. Novost je također i aktivni desktop, tj. mogućnost prikazivanja web stranica kao radne površine (od IE4 Microsoftovi operacijski sustavi mogu kao pozadinu rabiti osim slika u BMP formatu također i JPG, ako je uključen aktivni desktop, prije to nije bilo moguće). Dok je prije IE3 Netscape bio vodeći preglednik, IE4 je preuzeo primat uprkos svojim bugovima.

IE5 se pojavio 1999. godine, i dobivao se predinstaliran uz Windowse 98 SE i Office 2000, to je bio ispeglani web preglednik u odnosu na IE4.

IE6 pojavio se 2001. godine (slijedi ritam izlaženja nove inačice svake dvije godine), još malo dotjeranija inačica u odnosu na prethodnu. Brojni sigurnosni nedostaci, nepostojanje tabova, nepodržavanje web standarda (CSS podrška bitno kaska kako za Operom, tako i za Firefoxom, web preglednikom koji je 2001. godine bio tek u uzrokovali su postupni prelazak mnogih korisnika na druge web preglednike.

Nakon 5 godina čekanja, 2006. godine pojavljuje se Internet Explorer 7, koji je preimenovan u Windows Internet Explorer. Verzija 7 planirana je kao sastavni dio operativnog sustava Windows Vista, te kao odvojena datoteka za skidanje namijenjena za Windows XP Service Pack 2 te Windows 2003 Service Pack 1 verzije Windows operativnog sustava. Dana 20. listopada 2006. godine službeno je izašao Internet Explorer 7 Final. povojima).

IE8 izašao je u ožujku 2009. godine.

Raširenost uredi

Svoju raširenost Internet Explorer u prvom redu može zahvaliti činjenici da dolazi kao sastavni dio Windows operativnog sustava. Nakon izdavanja Internet Explorera 2.0 te posebice nakon izdavanja verzije 4.0, Internet Explorer je zabilježio svoj prvi veliki skok u popularnosti: od udjela koji je bio manji od 20% 1996. godine do 40% 1998. godine, te preko 80% 2000. godine. Do 2002. godine Internet Explorer je skoro u potpunosti istisnuo svog najvećeg rivala, Netscape preglednik, te je postao dominantnim preglednikom.

2002. godine Internet Explorer bilježi popularnost od čak 96%. To je trajalo sve do pojave Mozilla Firefox internetskog preglednika koji danas sve više ugrožava popularnost Internet Explorera. Zbog pojave Firefoxa te sve veće popularnosti Opere, Internet Explorer danas drži oko 70% tržišta internetskih preglednika. Unatoč padu popularnosti, Microsoft se nada da će verzijom 8.1 vratiti izgubljeni udio u tržištu.

Reference uredi

  1. Yandex elementi za Internet Explorer