Instruktor (TV serija)

Instruktor je hrvatska humoristična TV serija u formatu pseudodokumentarca koja se emitirala na programu RTL Televizije. Pilot epizoda je emitirana 15. svibnja 2010. godine, nakon čega su snimljene epizode emitirane od 10. rujna do 23. studenog 2010. Instruktor se smatra prvom "mockumentary" serijom na području bivše Jugoslavije.

Instruktor
Formathumoristična serija, mokumentarac
KreatorStjepan Perić
Nevio Marasović
NastupajuStjepan Perić
Damir Rončević
Sven Medvešek
Zemlja porijekla Hrvatska
Jezik/cihrvatski
Broj epizoda12
Produkcija
Trajanjecca 30 min
Emitiranje
Originalni kanalRTL Televizija
Originalno prikazivanje15. svibnja 2010. (pilot epizoda) 10. rujna 2010. – 23. studenog 2010.

Kratak sadržaj uredi

Televizijska ekipa na čelu s novinarom (Sven Medvešek) odlazi na Vis snimiti reportažu o instruktoru vožnje (Stjepan Perić) i njegovom jedinom polazniku autoškole "Đir", Marjanu (Damir Rončević) iz Zagreba. Purger Marjan se već tri godine priprema za vozački ispit, ali i dalje nije spreman za njega.

Zakonski rok ih dovede do toga da moraju položiti Marjanov ispit ili će doživotno izgubiti pravo na njega. Nizom nespretnih okolnosti od pokušavanja podmičivanja u splitskom autoklubu, trovanja konjske ergele na Sinjskoj alci pokušavaju se dokopati grada Varaždina u kojem živi Dragutin Blažek, najblaži Ispitivač u Hrvatskoj (Božidar Smiljanić).

Po putu upoznaju Zvjezdana (Borko Perić), Majstora (Vinko Kraljević) i Margaritu (Renata Sopek), riječne Gusare te Lauru, Marjanovu "srodnu dušu" (Tena Jeić Gajski). Temperamentni alfa - dalmatinac Instruktor daje sve od sebe da Marjan položi taj ispit. Upropaštavaju nogometnu utakmicu, Instruktor glumi u reklami za vodu Anđelka koju režira (Dalibor Matanić) nakon što ju odbija snimiti arogantni Stjepan Perić.

Prolaze kroz Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu gdje upadajući u probleme sa mafijom, Kinezima i trgovcima robljem kamionom dolaze do Sarajevo film festivala. Odnosi Instruktora, Novinara i Marjana doživljavaju eskalacije, uspone i padove. U Slavonskom Brodu, nedužni u svojoj gluposti padaju u ruke pravde.

Rok od dva tjedna do polaganja ispita je već na pola prošao, no nakon puštanja iz zatvora samouvjereno u njihovom "Peži" (autu koji je cijelo vrijeme kao treći humoristični lik u seriji) uvjereni kreću na taj "kratki" put do Varaždina. Instruktor pod svaku cijenu želi izbjeći Zagreb u koji stižu upropastivši svadbu te bježeći od ruke perverznog Grofa. Uz pomoć Instruktorovog bivšeg učenika Gorana Ivaniševića stižu u Varaždin kakvi već jesu balonom završe u Slovenskim Alpama, potpuno izgubljeni, 24 sata prije polaganja roka.

Instruktorov Instruktor (Zlatan Zuhrić) prevozi svomg najlošijeg učenika i Marjana do njihove konačne destinacije, no Dragutina Blažeka nema, u mirovini je u Istarskom mjestu Krunčići. Stigavši do Istre posljednji čas Marjan pregazi Blažeka, te suočeni ispitom posežu za prvim i najgorim, talijanskim Ispitivačem (Božidar Alić). Uz teške muke Marjan polaže ispit nakon tri godine te uz ponosnog Instruktora i Novinara zajedno sa svojom Laurom odlazi na Vis gdje ih sve dočekaju ponosni Višani.

Glumačka postava uredi

Glumačka postava po epizodama uredi

Glumac/glumica Lik Epizode u seriji
Stjepan Perić Instruktor 1 - 12
Damir Rončević Marjan Šoštarić 1 - 12
Sven Medvešek Novinar 1 - 12
Ivo Pečarević Taksist Ivo 1, 2
Lenko Blažević Poštar Luka 1
Tonči Petković Kapetan Karuza 2, 7
Tena Jeić Gajski Laura 2, 5, 10, 11, 12
Andrijana Vicković Službenica u HAAK-u 2
Elvis Bošnjak Robi 2, 3
Damir Poljičak Roba 2, 3
Matija Jakšeković Varaždinac 3
Stojan Matavulj Strikan 3
Marinko Prga Automehaničar 4
Borko Perić Zvijezdan 4, 5
Draško Zidar Iguman 4
Luka Dragić Dean Horvat 5, 10, 11
Dalibor Matanić Redatelj reklame 5
Anica Tomić Njemica 6
Vinko Kraljević Majstor 6
Renata Sopek Margarita 6
Nebojša Glogovac Taksist 7
Slobodan Tešić Kondukter 7
Zoran Marković Crnogorac 8
Milan Pavlović Polaznik "Ćorsokak" 9
Mehmet Ibrić Instruktor "Ćorsokak" 9
Dorotea Lazanin Jelenc Urednica vijesti 9
Jelena Veljača Ljubica 10
Igor Kovač Žarko 10
Dean Krivačić Igor 10
Sven Medvešek Grof 10
Goran Ivanišević Goran Ivanišević 11
Zlatan Zuhrić Instruktorov instruktor 12
Branko Smiljanić Dragutin Blažek mlađi 12
Božidar Smiljanić Dragutin Blažek 12
Božidar Alić Talijanski ispitivač 12

Zanimljivosti uredi

Lik Marjana u cijeloj seriji ne progovori niti jednu jedinu riječ, iako ga vidimo katkada u pozadini da sa nekim razgovara te se Instruktor i Novinar često referiraju na neke Marjanove "izjave".

Damir Rončević je po profesiji tonski majstor koji je taj isti posao radio i na ovoj seriji uz to što je igrao Marjana za kojega nije bilo potrebno zvukovno snimiti gotovo ništa.

Instruktor kao "pravi" Višanin ne podnosi rivalsko otočko mjesto Komižu.

Laura se iako je to gotovo neprimjetno pojavljuje u drugoj epizodi kao slučajna prolaznica na otoku Visu i kao usamljena putnica na trajektu Vis - Split.

U cijeloj seriji nikada ne saznamo Instruktorovo ime i prezime niti ga ikada vidimo kako vozi.

Lik Novinara izvorno je snimao redatelj serije Nevio Marasović, te ga je u finalnom proizvodu sinkronizirao Sven Medvešek.

U prikazanoj pilot epizodi Filip Šovagović je sinkronizirao lik Novinara.

Stjepan Perić osim Instruktora u seriji igra još likova; beogradskog mafijaša Milana, Stjepana Perića (arogantnog glumca) te Instruktorovog gotovo identičnog rođaka Ikana.

Na Instruktorovom autu se svaki put kada Marjan prebaci u treću brzinu upale brisači.

Vanjske veze uredi