Institut za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Institut za filozofiju je naučna jedinica u sastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovao ga je prof. dr Mihailo Marković 1967. godine. Institut je počeo sa radom kao organizaciona jedinica Filozofskog fakulteta, da bi 1970. godine stekao status naučne jedinice fakulteta.

Institut za filozofiju obavlja svoju delatnost u saradnji sa Odeljenjem za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istraživačkim projektima Instituta po pravilu su angažovani nastavnici i saradnici Odeljenja za filozofiju, ali i manji broj spoljnih saradnika.

PublikacijeUredi

Od 1988. godine Institut objavljuje časopis Filozofski godišnjak – glasnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je finansiran od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Od 1997. godine Institut objavljuje niz monografskih publikacija.

BibliotekaUredi

Institut za filozofiju poseduje sopstvenu biblioteku koja sadrži oko 2500 knjiga iz istorije filozofije, savremene filozofije i logike. Pravo korišćenja knjiga imaju isključivo nastavnici i saradnici Odeljenja za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to za pripremu nastave ili za naučni rad.

Eksterni linkoviUredi