Institut za društvena istraživanja

Institut za društvena istraživanja (njemački: Institut für Sozialforschung) je naučni insititut koji se bavi istraživanjem oblasti kao što su sociologija i kontinentalna filozofija, najpoznatiji kao institucionalni dom Frankfurtske škole.

Logo Institut für Sozialforschung
Trenutno sjedište Instituta za društvena istraživanja, na Senckenberganlage 26 u Frankfurtu

Institut je osnovan u Frankfurtu na Majni godine 1923, gdje je bio (a danas ponovno jest) povezan s Frankfurtskim univerzitetom. Osnovao ga je Felix Weil, student marksističkog filozofa Karla Korsch, uz pomoć donacije svog imućnog oca. Njegov prvi direktor Kurt Albert Gerlach je umro prije nego što je stigao ostaviti pečat institutu, pa ga je zamijenio Carl Grünberg, marksistički historičara koji je skupio druge "ortodoksne" marksiste Institute, uključujući svog bivšeg učenika Henryka Grossamana. Grünberga je slijedio suosnivač Friedrich Pollock.

Nakon srčanog udara koji ga umalo nije koštao glave, Grünberga je godine 1930. naslijedio Max Horkheimer. Horkheimer je ubrzo postao vođa Frankfurtske škole, grupe mislilaaca stvorene pod njegovim direktorovanjem Institutom. Horkheimer je uređivao časopis gupe Zeitschrift für Sozialforschung (Časopis za društvena istraživanja) i pisao eseje koji su definirali kritičku teoriju društva.

Porast utjecaja nacista su natjerala osnivače da u septembru 1930. odluče pripremiti preseljenje Instituta iz Njemačke, prvo tako što su osnovali ogranak u Ženevi, a fondove prebacili u Nizozemsklu. [1]. Godine 1933, nakon Hitlerovog dolaska na vlast, Institut je napustio Njemačku za Ženevu a godine 1934. se preselio u New York. U New Yorku je postao povezan sa Univerzitetom Kolumbija, a njegog časopis Zeitschrift für Sozialforschung buo preimenovan u Studies in Philosophy and Social Science. Tamo su počeli nastajati najvažniji radovi mislilaca Frankfurtske škole, te se boravak Instituta u New Yorku smatra jednim od razloga što su njegovi radovi dobili naklonost angloameričke akademske zajednice.

Institut se ponovno otvorio u Frankfurtu godine 1951. pod vodstvom Pollocka.

Institut je bio i istraživački centar i, za vrijeme svojih frankfurtskih perioda, mjesto za predavanje sociologije. Trenutni direktor je Axel Honneth.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. "The Origins of Critical Theory: An interview with Leo Lowenthal" by Helmut Dubiel in Telos 49

Vanjske veze uredi