Innsmouth (engleski izgovor: /ˈɪnzməθ/) je fiktivni grad u saveznoj državi Massachusetts koji se pojavljuje u pričama američkog pisca H. P. Lovecrafta te čini integralni dio fiktivne geografije u sklopu Cthulhu mitova. Uz Arkham i Dunwich, Innsmouth je jedna od najvažnijih lokacija u fiktivnoj Lovecraftovoj zemlji.

Grad koji je opisan kao da je u stanju groznog raspadanja, zapravo je "osjetno uvrnuta verzija" gradića Newburyporta, MA, koji je tako Lovecraftu poslužio kao osnova za skiciranje Innsmoutha.[1] Pomorsko središte, grad je prije Američke revolucije bio poznat po brodogradnji, međutim je s vremenom svaka privreda u gradu opadala, posebice pomorska trgovina. Godine 1840., u Innsmouthu je formiran kult znan kao Ezoterični red Dagona, koji je štovao misteriozna božanstva znana kao Duboki i njihovog vođu, Dagona. Šest godina nakon formiranja kulta, grad je pogodila misteriozna pošast, koja je dovela do osjetne depopulacije; pravi uzrok iste bili su Duboki, s kojima je jedan od lokalnih starosjedioca, Obed Marsh, sklopio dogovor, nudeći im žrtve u zamjenu za bogatstvo i ribu. Innsmouth je ubrzo stekao ozloglašenu reputaciju te je bio izbjegavan sve do 1927. godine, kada je došlo do vladine istrage zbog navodnog krijumčarenja; nakon godinu dana istrage, mnogi stanovnici Innsmoutha su uhapšeni te se za njih više nikada nije čulo. Svi ovi detalji prezentirani su u noveli The Shadow Over Innsmouth iz 1936. godine; Innsmouth se spominje i u dvama sonetima iz ciklusa Fungi from Yuggoth.

Lovecraft je grad smjestio na obalu okruga Essex, MA, nedaleko od Ipswicha i Rowleyja. Kroz grad protječe fiktivna rijeka Manuxet, koja je, iako dijeli ime sa stvarnom rijekom koja prolazi Worcesterom, MA, vjerojatno inspirirana rijekom Merrimack.

Iako je Lovecraft samo jednu svoju priču (gore navedenu novelu) smjestio u Innsmouth, on predstavlja integralni dio njegovog univerzuma te je korišten od strane mnogih kasnijih autora. Uz ovaj Innsmouth, Lovecraft u priči "Celephaïs" (1920.) spominje fiktivno selo u Engleskoj istoga imena, ali koja nije povezano s američkim gradom.[2]

Osim u djelima lavkraftijanskih autora, Innsmouth se pojavljuje i u drugim djelima popularne kulture, poput video igara, glazbe, stripova i filmova, odnosno televizijskih serija. Jedan od primjera je i anime Digimon Adventure 02, u sklopu čije se epizode "Poziv iz drugog svijeta" Kari Kamiya iznenada pronađe u misterioznom svijetu inspiriranom Lovecraftovim opusom; mjesto u kojem se Kari nalazi je upravo Innsmouth.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Lovecraft, Selected Letters V, p. 86.
  2. Bilješke S. T. Joshija o noveli The Shadow Over Innsmouth, The Call of Cthulhu and Other Weird Stories, str. 411.

Literatura uredi

—"Innsmouth", pp. 149–50. Ibid.
  • Lovecraft, Howard P. (1998). Selected Letters III. Sauk City, WI: Arkham House. ISBN 0-87054-032-7. 
  • Lovecraft, Howard P. (1976). Selected Letters V. Sauk City, WI: Arkham House. ISBN 0-87054-036-X. 
  • Murray, Will (1988). „I Found Innsmouth!”. Crypt of Cthulhu 7 (7): 10–14.  Robert M. Price (ed.), Mount Olive, NC: Cryptic Publications.
  • Murray, Will (1990). „Roots of the Manuxet”. Crypt of Cthulhu 9 (8): 34.  Robert M. Price (ed.), Upper Montclair, NJ: Cryptic Publications.

Vanjske veze uredi