Inherit the Wind (film)

(Preusmjereno sa stranice Inherit the Wind (film, 1960))

Inherit the Wind (sh. Naslijedi vjetar) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1960. u režiji Stanleya Kramera. Predstavlja adaptaciju istoimene drame Jeromea Lawrencea i Roberta E. Leeja, koja je, pak, rekonsturirala znamenito Scopesovo suđenje 1925. godine. Radnja je smještena u mali južnjački gradić 1920-ih gdje lokalni srednjoškolski nastavnik (čiji lik tumači Dick York) bude uhapšen i izveden pred sud pod optužbom da je, podučavajući teoriju evolucije, prekršio državne zakone. Protagonisti, čije likove tumače Spencer Tracy i Fredric March su dva vrhunska pravnika i dobra prijatelja koji su se na suđenju našli na suprotnim stranama.

Inherit the Wind
Spencer Tracy (lijevo) i Fredric March (desno) u sceni filma
RežijaStanley Kramer
ProducentStanley Kramer
ScenarioNedrick Young
Harold Jacob Smith
PredložakInherit the Wind; autor:
Jerome Lawrence i Robert E. Lee
UlogeSpencer Tracy
Fredric March
Gene Kelly
Dick York
Donna Anderson
Harry Morgan
MuzikaErnest Gold
FotografijaErnest Laszlo
MontažaFrederic Knudtson
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
1960 (1960) (Berlin)
Trajanje128 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2 mil. $[1][2]
Bruto prihod2,000.000 $ (širom svijeta)[2]

Film se, kao i originalna drama, okvirno držao činjenica, iako su imena ličnosti i pojedini detalji izmijenjeni. Producent i režiser Kramer je tada već bio izgradio reputaciju jednog od politički najangažiranijih hollywoodskih sineasta, te je Inherit the Wind velikim dijelom odgovarao tzv. "filmovima-porukama" kojima su propovijedale liberalne i progresivne vrijednosti, u ovom slučaju primat nauke nad religijom i pravo na slobodu izražavanja. Kramer je također bio motiviran željom da se indirektno obračuna sa makartizmom, pa je kao jedan od scenarista namjerno angažiran Nedrick Young, koji je prethodnih godina zbog ljevičarskog opredijeljenja bio na Hollywoodskoj crnoj listi.

Inherit the Wind, koji je okupio neke od najuglednijih glumaca u svojoj postavi, je izazvao oduševljenje kod kritike. Prikazan je na berlinskom festivalu gdje je March za svoj nastup osvojo Srebrni medvjed za najboljeg glumca. Sa druge strane, komercijalni uspjeh je izostao. Usprkos toga, Inherit the Wind se smatra jednim od najuspjelijih ostvarenja u Kramerovoj filmografiji.

Tokom sljedećih nekoliko decenija su snimljena tri remake u obliku televizijskih filmova.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. James Curtis, Spencer Tracy: A Biography, Alfred Knopf, 2011 p769
  2. 2,0 2,1 Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 26
  3. Full cast and credits at Internet Movie Database

Vanjske veze uredi