Inge Stariji (švedski: Inge den äldre) ili Inge Stenkilsson (? - cca. 1105) bio je kralj Švedske iz Dinastije Stenkil koji je vladao u dva navrata - od 1079. do 1084. te do 1087. do smrti.

Inge Stariji
Spomenik na porodičnoj grobnici kralja Ingija u opatiji Vreta
Smrtcca. 1100
PočivališteHånger, potom opatija Varnhem
PartnerHelena, sestra kralja Blot-Sweyna
RoditeljiStenkil, Ingamoder Emundsdotter

Inge je bio sin kralja Stenkila i neimenovane švedske princeze. Nakon očeve smrti 1066. je nastupio period političke nestabilnosti i čestih smjena na prijestolju, o kome nema previše pouzdanih podataka, ali oni koji postoje sugeriraju borbu između kršćanskih i paganskih vladara i pretendenata na prijestolje. Inge je bio gorljivi kršćanin, a na prijestolje je došao oko 1079. nakon smrti poganstvu sklonog Hakana Crvenog. Dio historičara sugerira da je Inge ista osoba kao raniji vladar Anund Gårdske. Drugi historičari sugeriraju kako je vladao zajedno s bratom Halstenom. Godine 1080. je primio pismo od pape Grgur VII.

Njegovo odbijanje da sudjelovanje u poganskim ritualima u Uppsali je dovelo do pobune pod Blot-Sweynom koji ga je 1084. svrgnuo. Inge je prognan u Västergötland. Tri godine kasnije se vratio, ubio Blotsweyna i vladao sve do smrti.

Tokom relativno duge vladavine je ratovao s norveškim kraljem Magnusom Bosonogim, ali je 1101. s njime potpisao mirovni sporazum, kome je svjedok bio i danski kralj Erik Svedobri. Zajedno sa kraljicom Helenom je osnovao opatiju Vreta, kraj Linköpinga, prvi ženski samostan u Švedskoj. Sa Helenom je imao četvoro djece - sina Ragnvalda i tri kćeri, uključujuću buduću kijevsku veliku kneginju Kristinu i norvešku/dansku kraljicu Margaret Fredkulla. Nakon smrti su ga naslijedili nećaci Filip Halstensson i Inge Mlađi.

Izvori i literatura uredi

Literatura uredi

  • Lagerqvist, Lars O. Sverige och dess regenter under 1.000 år(Stockholm: Albert Bonniers Förlag AB.1982)
  • Soloviev, Sergei The History of Russia from the Most Ancient Times, 1959–1966
  • William, Abbot of Ebelholt Scriptores Historiae Danicae Minores, 1195

Vanjske veze uredi

Inge Stariji
Umro/la: 1105
Kraljevske titule
Prethodi:
Håkan Crveni
kralj Švedske
1079–1084
Halsten Stenkilsson
Slijedi:
Blot-Sweyn
Slijedi:
sam
Prethodi:
sam
kralj Gothenlanda
1084–1087
Slijedi:
sam
Prethodi:
Blot-Sweyn
kralj Švedske
1087–1105
Slijedi:
Filip
Prethodi:
sam