Indoaustralska ploča

Indoaustralska ploča je zajedničko ime za dvije litosferne ploče ukupne površine od 59,072.000 km²[1] koje obuhvaćaju kontinent Australiju i okolne oceane, a proteže se do sjeverozapada obuhvaćajući Indijski potkontinent i susjedne vode. Dijeli se na veću Australsku i manju Indijsku ploču duž slabo aktivne granice. Ove dvije ploče sjedinile su se prije 50 – 55 milijuna godina, a do tada su se pomicale neovisno jedna o drugoj.

Indoaustralska ploča
Karta centrirana na Indoaustralsku ploču
Lokacija
Kontinenti Azija, Australija
Oceani Indijski i Tihi ocean
Površina 59,072.000 km²
Tektonika
Granične ploče Antarktička, Afrička, Arabijska, Evroazijska, Pacifička
Transformne zone Alpski rasjed, Macquarijev rasjed, Owenov rasjed
Divergentne zone Jugoistočni indijski hrbat, Centralnoindijski hrbat
Konvergentne zone Tonganski rov, Kermadečki rov, Macquarijev rasjed
Aktivnost
Brzina 67 mm/god.
Smjer = 35°E

Indija, Australija, Nova Gvineja, Tasmanija, Novi Zeland i Nova Kaledonija su dijelovi nekadašnjeg superkontinenta Gondvane. Širenje morskog dna odijelilo je ove kopnene mase, međutim, kako su središta širenja prestala biti aktivna, ovi dijelovi su se sjedinili u jednu ploču. Nedavna istaživanja ukazuju na činjenicu da se ove ploče odvajaju, što još treba biti dokazano.

GPS mjerenja pokazuju da se ploča pomiče 67 mm godišnje, s azimutom 35° prema istoku.

Sjeveroistočna strana Australske ploče čini konvergentnu granicu s Evroazijskom pločom na rubnim dijelovima Indijskog oceana od Bangladeša prema Burmi do jugozapadnih dijelova Indonezije (Sumatra i Borneo). Zona subdukcije kroz Indoneziju nije paralelna s biogeografskom Wallaceovom linijom, koja razdvaja autohtonu azijsku faunu od australske.

Izvori uredi

  1. „SFT and the Earth's Tectonic Plates”. Los Alamos National Laboratory. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-17. Pristupljeno 9. 11. 2013. 

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Indoaustralska ploča