Indianapolis Colts

(Preusmjereno sa stranice Indijanapolis koltsi)

Indianapolis Colts je naziv za profesionalni tim američkog fudbala sa sjedištem u Indianapolisu u američkoj državi Indiana. Klub trenutno drži titulu prvaka Američke fudbalske konferencije (AFC) i Nacionalne fudbalske lige (NFL).

Tim je počeo igrati godine 1953. pod nazivom Baltimore Colts. Raniji klub pod imenom Baltimore Colts je igrao između 1947. i 1950. Prvotni tim Coltsa je počeo igrati godine 1946. pod nazivom Miami Seahawks, kao član novostvorene lige All-America Football Conference. Premjestili su se Baltimore pod nazivom Colsti 1947, te se priključili NFL-u godine 1950. nakon što se AAFC spojio sa starijom ligom. Međutim, klub je prestao s radom nakon samo jedne sezone. Nakon što se navijači u Baltimoreu bunili, NFL je stvorila još jedan tim pod nazivom Colts od ostataka propalih Dallas Texansa za sezonu 1953. Dok je bio u Baltimoreu, klub je osvojio četiri prvenstava NFL, uključujući Super Bowl V.

Prije početka sezone 1984. Coltsi su se premjestili iz Baltimorea u Indianapolis, što je ovjekovječeno u neslavnom incidentu kada su upakirali sve svoje stvari u kamione Mayflower Transita usred snježne noći 29.3.. Premještaj je razbjesnio mnoge navijače u Baltimoreu, isto kao i bivše igrače, tako da su se potpuno odrekli premještenog tima u Indianapolisu. Od premještaja u Indianapolis, Coltsi su nastupili u deset doigravanja te osvojili Super Bowl XLI 4.2. 2007.

Coltsi imaju ljetni kamp Rose-Hulman Institute of Technology u gradu Terre Haute.

Eksterni linkovi uredi