56°32′28″N 3°25′28″W / 56.54111°N 3.42444°W / 56.54111; -3.42444

Inchtuthil

Inchtuthil je naziv za arheološki lokalitet u Škotskoj poznat po tome što se na njemu nalaze ostaci rimskog utvrđenog logora poznatog pod nazivom Victoria. Logor je sagrađen na prirodnoj uzvisini iznad sjeverne obale rijeke Tay jugozapadno od današnjeg Blairgowriea u oblasti Perth and Kinross.

Logor je godine 83. podigao rimski vojskovođa Gnej Julije Agrikola prilikom svog pohoda na sjever tadašnje Bitanije te je služio kao njegov štab u borbi protiv Kaledonaca. U logoru je bila smještena Legio XX Valeria Victrix, a vjeruje se da je izgradnja trajala dvije do tri sezone. Međutim, samo nakon nekoliko godina Agrikola je opozvan u Rim, a Legio II Adiutrix, koja je vršila garnizonske dužnosti u rimskoj Britaniji premještena u Meziju kako bi se borila protiv Dačana; zbog toga se XX Valeria Victrix morala povući na jug da zauzme njeno mjesto, te je Inchtuthil napušten.

Zahvaljujući tome, Inchtuthil je u 20. vijeku izazvao veliku pažnju arheologa s obzirom da predstavlja autentičan primjer rimske vojne arhitekture u 1. vijeku koji nije "kontaminiran" kasnijim nadogradnjama.

Eksterni linkovi uredi