Inženjerska geologija

Inženjerska geologija (engl. Engineering geology, fr. Géologie de génie civil, nem. Ingenieurgeologie, rus. Инженерная геология) je grana geološke nauke, čiji je osnovni zadatak određivanje geoloških uslova za izvođenje inženjerskih radova i eksploataciju objekata [1].

Inženjerska geologija obuhvata grupu naučnih disciplina koje se bave izučavanjem terena za potrebe prostornog planiranja, projektovanja i građenja objekata u oblasti građevinarstva, rudarstva i energetike. Ona izučava teren kao prirodnu konstrukciju, radnu i životnu sredinu. Prema predmetu izučavanja, principima i metodama ona obezbeđuje sintezu rezultata izučavanja za pravilnu ocenu međusobnih uticaja prirodne geološke konstrukcije - terena i veštačke konstrukcije - objekta. U literaturi poznata je i pod imenom geološko inženjerstvo tj. naučna disciplina koja se bavi primenom geološkog znanja na inženjerske probleme.[2]

Danas se u svetskoj literaturi koristi definicija inženjerske geologije koju je usvojila Međunarodna Asocijacija za Inženjersku geologiju: „Inženjerska geologija je nauka koja se bavi istraživanjem i rešavanjem inženjerskih problema i problema zaštite životne sredine koji mogu nastati kao rezultat interakcije geološke sredine i inženjerskih radova, takođe se bavi i predviđanjem nastanka tih problema kao i razvojem preventivnih ili sanacionih mera geoloških hazarda“ [3].

Daljim razvojem građevinarstva i rudarstva nastala je i potreba daljeg razvoja inženjerske geologije. Integracijom inženjerske geologije i mehanike tla, potom nastankom mehanike stena a onda i geotehničkih melioracija ona je unapređena i prerasla u naučno-stručnu oblast geotehniku.

Predmet izučavanja inženjerske geologije uredi

Inženjerska geologija proučava čvrste stenske mase i tlo u cilju izvođenja tehničkih (raznih vrsta inženjerskih) radova. Ona se bavi izučavanjem daleko manjeg prostora, do dubina od 1 km (kora raspadanja) nego geologija, koja se bavi izučavanjem cele Zemljine kore. Takođe, inženjerska geologija se bavi izučavanjem mnogo manjih površina dok se geologija bavi izučavanjem cele Zemljine površine.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Geologija Srbije VIII-2 Inženjerska geologija, Beograd, 1978, strana 1
  2. Dragutin Jevremović, Inženjerska geologija, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Univerzitet u Nišu, Niš, 2003, strana 10
  3. „Statut Međunarodne Asocijacije za Inženjersku geologiju (IAEG), Kjoto, 1992.”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-30. Pristupljeno 2010-07-21. 

4. Dragutin Jevremovic, Srdjan Kostić (2017) Inzenjerska geologija, Gradjevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta u Nisu

Eksterni linkovi uredi