Dr. sc. Imre Ruff [1] (Kneževo, Baranja, tada Kraljevina SHS, danas Hrvatska, 4. VIII. 1938. - Budimpešta, 1. III. 1990), mađarski kemičar, doktor kemijskih znanosti (od 1973).

Imre Ruff
Istraživač elektromagnetskih reakcija
Rođenje(1938-08-04)4. 8. 1938.
Kneževo (Baranja) (Kraljevina SHS)
Smrt1. 3. 1990. (dob: 51)
Budimpešta (Republika Mađarska)
Nacionalnostmađarska
Ostala imena"baranjski Tesla"
Državljanstvomađarsko (ranije jugoslovensko)
ObrazovanjeFakultet znanosti, odjel za kemiju, Budimpešta
Alma materSveučilištu Loránd Eötvös (ELTE), Budimpešta
Zanimanjekemičar
Poznat/a poradovima u mađarskim i inozemnim časopisima i zbornicima

Životopis uredi

U rodnom Kneževu proveo je djetinstvo i završio 4 razreda osnovne škole. Školovanje je nastavio u Mohaču. Maturirao je 1957. u Gimnaziji "Kisfaludy Károly". Iste je godine upisao Fakultet znanosti, odjel za kemiju, na budimpeštanskom Sveučilištu Loránd Eötvös (Eötvös Loránd Tudományegyetem - ELTE), gdje je i diplomirao 1962. godine.

Stručni rad uredi

Akademske godine 1962/63. zaposlio se kao znanstveni asistent u budimpeštanskom Institutu za tehničko-kemijske znanosti, a od kolovoza 1963. bio je sveučilišni asistent na ELTE-u. Doktorirao je 1973. na ELTE-u. Svoj je znanstveno-istraživački rad i djelovanje usavršavao pod vodstvom mentora Kálmána Burgera, svjetski poznatog i priznatog znanstvenika, radeći na problematici kompleksne kemije.

Od 1965. godine intenzivno je istraživao elektromagnetske reakcije i njihova djelovanja. Neki su ga zbog toga, ali i njegovog rodnog kraja, zvali baranjski Tesla. Radove je objavljivao u mađarskim i inozemnim časopisima i zbornicima.

Napomena o prezimenu uredi

Prema popisu stanovništva 1948. godine, u tadašnjoj Hrvatskoj nije bilo osoba s prezimenom Rufi, ali ih je bilo s prezimenima Ruf i Ruff. U Baranji prezime Ruf bilo je prisutno u Bilju, Dardi i Kamencu, a prezimena Ruff nije bilo.[2][3][4]

Izvori i vanjske poveznice uredi

  1. U nekim izvorima (npr. u članku Davorina Taslidžića i u nekim tekstovima na mađarskom jeziku) prezime Imre Ruffa navodi se u obliku Rufi, ali na Googleu prevladava oblik Ruff (2100 puta prema 40 puta; posjet: 24. X. 2022). Po svemu sudeći ispravno prezime je Ruff.
  2. Baranjska građa#Leksik prezimena (str. 569)
  3. Acta croatica: Prezime Ruff u modernoj Hrvatskoj
  4. Acta croatica: Prezime Ruf u modernoj Hrvatskoj