Imitacija života

(Preusmjereno sa stranice Imitation of Life (film, 1959))
Za ostale upotrebe, v. Imitation of Life (razvrstavanje).

Imitation of Life (sh. Imitacija života) je američki igrani film snimljen 1959. godine u režiji Douglasa Sirka, poznat kao jedna od komercijalno najuspješnijih hollywoodskih melodrama 1950-ih, odnosno jedno od klasičnih ostvarenja žanra.

Imitation of Life
naslovni kadar u traileru
RežijaDouglas Sirk
ProducentRoss Hunter
ScenarioEleanore Griffin
Allan Scott
PredložakImitation of Life; autor:
Fannie Hurst
UlogeLana Turner
Juanita Moore
John Gavin
Sandra Dee
Susan Kohner
MuzikaFrank Skinner
Sammy Fain
Henry Mancini
FotografijaRussell Metty
MontažaMilton Carruth
DistribucijaUniversal-International
Datum(i) premijere
30. 4. 1959 (1959-04-30)
Trajanje125 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2 mil. $
Bruto prihod6,4 mil. $ (procjene za SAD i Kanadu)[1]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Fannie Hurst, odnosno remake istoimenog crno-bijelog filma iz 1934. godine. Protagonistica, čiji lik tumači Lana Turner je glumica Lora Meredith koji radi karijere zanemaruje kćer Susie, te angažira crnu kućnu pomoćnicu Annie Johnson (čiji lik tumači Juanita Moore) koja će sa vremenom postati dio njene porodice. Radnja prikazuje probleme koje objema ženama stvaraju njene kćeri kada odrastu - Susie (čiji lik tumači Sandra Dee) se zaljubi u Lorinog momka (čiji lik tumači John Gavin), a Anniena kćer Sarah Jane (čiji lik tumači Susan Kohner) se zbog neobično svijetle puti pokušava izdavati za bjelkinju i odriče se vlastite majke.

Poticaj za snimanje filma je pružio tadašnji pokret za građanska prava američkih crnaca, koji je aktualnom učinio dotada od strane Hollywooda uglavnom izbjegavanu temu međurasnih odnosa. Producent Ross Hunter je, pak, inzistirao na izmjenama scenarija u odnosu na predložak, pa je tako lik koji tumači Turner pretvoren u glumicu, a što je bio povod da se u filmu koriste raskošni i atraktivni kostimi. Publici se film izuzetno dopao, te je predstavljao jedan od najuspješnijih filmova godine. Kritičari mu, međutim, nisu bili skloni, zamjerajući mu preveliku melodramatičnost i kič. Kasniji kritičari su ga, međutim, počeli hvaliti te ga drže jednim od najboljih ostvarenja Sirkove kinematografije.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze uredi