Imenik udruga Baranje

Imenik udruga Baranje, knjiga u izdanju Mirovne grupe Oaza Beli Manastir dimenzija 12 x 21 cm, na 112 stranica (+ korice), izdana u junu (lipnju) 2006. godine u tiražu od 500 primjeraka. Izdana je u sklopu projekta Dani udruga Baranje, koji je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Knjigu je odštampao "Spektar" iz Bilja. Besplatno je podijeljena baranjskim udrugama.

Imenik udruga Baranje
Imenik-udruga-Baranje-m.jpg
Autor(i)Vesna Nedić (urednik), Jovan Nedić (redaktura i predgovor)
Dizajn koricaVesna Nedić
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski jezik
Žanr(ovi)imenik
IzdavačMirovna grupa Oaza Beli Manastir
Datum izdanja2006.
Stranica112
ISBN953-95299-2-1

SadržajUredi

Uz "Predgovor" (str. 1-2) i "Indeks udruga" knjiga sadrži (p)opis od 305 udruga s područja Baranje. Za svaku udrugu dani su osnovni podaci: ime udruge, skraćeno ime, adresa, telefon, faks, e-mail, web-stranica, kontakt-osobe i kratak opis aktivnosti (neke udruge nemaju skraćeno ime, faks, e-mail ili web-stranicu). "Imenik" ima dvije svrhe: da prikaže veliki broj i šarenilo udruga i njihovih aktivnosti na području Baranje te da udrugama omogući uspostavanje međusobnih kontakata.

Brojnost i šarolikost baranjskih udruga vidljiva je već i iz popisa 20 skupina na koje su one razvrstane: ekološke, etničke, gospodarske, hobističke, humanitarne, informacijske, kulturne, lovačke, nevladine, ribolovačke, socijalne, sportske, tehničke, umirovljeničke, vatrogasne, za mlade, zaštita prava, zdravstvene, znanstvene i ženske. U okviru skupina udruge su složene abecednim redom, dok je na kraju knjige, na 6 stranica (107-112), dan i njihov strogi abecedni popis, a prije njega i popis tridesetak udruga (str. 105-106) do čijih se pouzdanih podataka, iz raznih razloga, nije moglo doći.

Priprema "Imenika"Uredi

Kao osnova za pripremu Imenika poslužio je službeni Registar udruga Republike Hrvatske Arhivirano 2006-07-16 na Wayback Machine-u. U toku pripreme primijećeno je da su u tom Registru za neke udruge navedene adrese bivših sjedišta ili imena osoba koje više u udrugama ne obavljaju odgovorne funkcije (čak i imena osoba preminulih prije više godina). Pored toga, u Registru se - osim adrese sjedišta - ne navode nikakvi podaci (telefon, e-mail, web-stranica) koji bi omogućili ili ubrzali uspostavljanje kontakata. Zato se pristupilo anketiranju udruga telefonom, ličnim kontaktima ili preko anketnih listova slanih poštom, faksom ili e-poštom.

Nakon što su, uz mnogo truda i muke, prikupljeni anketni listovi, prišlo se njihovoj obradi. Tad je primijećeno da imena i skraćena imena nekih udruga upisana u anketne listove ne odgovaraju onima upisanim u Registar. Dodatnim provjerama i istraživanjem otkriven je pravi "haos" na tom terenu. Odgovorne osobe nekih udruga ne predstavljaju svoje udruge imenom ili skraćenim imenom koji piše u rješenju o upisu u Registar, nego proizvoljno izmijenjenim imenom. Neke, naročito sportske, opšte su poznate pod izmijenjenim, a ne stvarnim imenom ili skraćenim imenom. Naročito se izostavljaju imena sjedišta kad su sastavni dio imena i skraćenog imena, ali i druge riječi iz imena ili kratice iz skraćenog imena.

Ažurnost RegistraUredi

Iako bi trebalo da se Registar redovito ažurira te da se u njega odmah upisuju novoregistrirane udruge i odobrene promjene imena, skraćenog imena, sjedišta, aktivnosti ili ovlaštenih osoba, utvrđeno je da je tada Registar bio prilično neažuran te da postoje rješenja o promjeni podataka stara nekoliko godina koja nisu upisana u Registar. Nadalje, u imenima unesenim u Registar ima pravopisnih i drugih grešaka, naročito u unošenju mađarskih imena, a da se i ne spominju imena ulica koja su unijeta u različitim oblicima. Tamo gdje su postojala neslaganja između imena i skraćenih imena upisanih u Registar i u anketni list, uzeto je ime i skraćeno ime iz Registra, osim kad je pronađen dokaz da za drugačije ime i skraćeno ime postoji izdano rješenje ureda državne uprave. Na taj su način možda neke udruge u ovaj "Imenik" upisane pod starim imenom i starim skraćenim imenom, no zbog rokova u kojima se "Imenik" morao završiti i zbog velikih teškoća da se dođe do uvida u rješenja o promjeni imena i skraćenog imena, nije se moglo postupiti drugačije.

Broj baranjskih udrugaUredi

U Registar udruga do maja (svibnja) 2006. bilo je upisano oko 330 udruga sa sjedištem u Baranji. Neke pak djeluju u Baranji, a službeno imaju sjedište izvan Baranje ili su dio (npr. pododbor) neke udruge koja djeluje na širem području. Neke, koje evidentno postoje, uopšte nisu upisane u Registar. Do nekih se udruga (njih tridesetak) nikako nije moglo doći, a nekoliko nije željelo da ih se uvrsti u "Imenik". Neke udruge praktički više ne postoje, neke su slabo aktivne ili potpuno neaktivne, no službeno one postoje dok su god upisane u Registar. Ako žele prestati s radom, moraju donijeti odluku o tome i službeno izvijestiti nadležni ured državne uprave.

Srodna izdanjaUredi

IzvoriUredi

  • Jovan Nedić: "Predgovor", u: "Imenik udruga Baranje"