Ilirologija je naučna disciplina čiji je predmet istraživanja materijalna ostavština i pisana građa o ilirskim plemenima u širem smislu. Kao posebna se disciplina izučava već preko 30 godina na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u okviru poslijediplomskoga studija historijskih nauka.[1]

Historija uredi

Osnivači ovoga smjera na poslijediplomskom studiju bili su bosanskohercegovački akademici, prof.dr.Alojz Benac(1914-1992) i dr.sc.Borivoj Čović(1927-1995). Osim spomenute dvojice, predavanja su na ovom smjeru držali naučni radnici poput dr.sc.Zdravka Marića(1930-2006)i dr.sc.Envera Imamovića(1940- ).

Prof.dr.sc.Enver Imamović bio je i voditelj poslijediplomskoga studija ilirologije koji je pokrenut nakon rata 1992-1995 a posljednja generacija postdiplomanata u ovom obliku upisana je akademske 2007/2008. Ilirologija se osim na sarajevskom Filozofskom fakultetu kao posebna disciplina izučava jedino u Albaniji i na Kosovu.

O ilirskoj materijalnoj i duhovnoj zaostavštini pisali su mnogi veliki južnoslavenski ali i evropski arheolozi i historičari poput akademika M.Garašanina, akademika F.Papazoglu, prof.dr.D.Rendića-Miočevića, prof.dr.P.Lisičara, prof.dr.M.Budimira, dr.sc.J.Wilkesa, prof.dr.A.Stipčevića, dr.sc.M.Parović-Pešikan, dr.H.Krahea, dr.sc.LJ.Popovića, prof.dr.M.Zaninovića, prof.dr.M.Suića, prof.dr.H.Ceka, prof.dr.F.Prendia i mnogih drugih.

Sarajevska arheološka škola dala je također veliki doprinos istraživanju ilirskih zajednica.Tu su radovi akademika A.Benca, B.Čovića potom dr.sc.Z.Marića, dr.sc.B.Rauning, dr.sc.V.Paškvalina, prof.dr.E.Pašalića, dr.sc.M.Kosorić, prof.dr.E.Imamovića, doc.dr.B.Marijana, doc.dr.S.Mesihovića.

Mnogo ilirskoga materijala sa južnoslavenskih prostora nalazi se danas u muzejima poput Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Republike Srpske u Banja Luci, Zavičajnog muzeja u Travniku, Muzeja Hercegovine u Trebinju, Muzeja grada Zenice ali i drugih muzeja u susjednim državama poput Arheološkog muzeja U Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, muzeja u Zadru, Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju i dr.

Vidi još uredi

Literatura uredi

Reference uredi

  1. Mesihovic, Salmedin (2018). Bitka za Ilirik (Battle for Illyricum): Batonian revolt. Pristupljeno 30.01.2019.