ILIJA DOŠEN
No portrait gray test-sr.svg
Ilija Došen
Datum rođenja 1914.
Mesto rođenja Vedro Polje, kod B. Petrovca

 Austrougarska
Mesto smrti Beograd

Flag of Srbija Srbija
Profesija Dipl. pravnik
Član KPJ od 1936.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
U toku NOB-a politički komesar
Peti krajiški korpus
Služba NOV i PO Jugoslavije
Čin general-major
Narodni heroj od 27. novembra 1953.

Ilija Došen (Vedro Polje, kod B. Petrovca, 14. septembra 1914Beograd, narodni heroj Jugoslavije, politički komesar 5. krajiškog korpusa.

BiografijaUredi

Osnovnu školu završio je u Oštrelju kod Bosanskog Petrovca, a gimnaziju u Prijedoru, Trebinju i Bihaću. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1940. godine.[1].

Po okupaciji Jugoslavije 1941, bio je zadužen da radi na organizovanju ustanka u okolini Bosanskog Petrovca.[2] Jula 1941. godine, bio je postavljen za političkog komesara štaba Bosanskopetrovačkog sreza i sekretara Sreskog komiteta KPJ u Bosanskom Petrovcu. Bio je član Oblasnog komiteta KPJ za Bosansku krajinu.

Za njega je vezan jedan događaj kada je pokazao pravičnost i ljudskost. U ljeto 1941 ustanici su zarobili petrovačkog načelnika Rifata Kulenovića kojeg su ustaše postavile na tu funkciju. Po dolasku na dužnost, Kulenović je odmah oslobodio zarobljenike iz ustaškog logora. Znajući za taj njegov gest, Došen mu se zahvalio, pustio ga, i nije dozvolio da ustanici likvidiraju zarobljenog Kulenovića.

Bio je vijećnik ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a od njegovog prvog zasjedanja u Bihaću.

Posle rata obavljao je mnoge poslove u republičkoj i saveznoj administraciji, kao što su ministar unutrašnjih poslova u prvoj vladi NR BiH, pomoćnik ministra trgovine u vladi FNRJ, predsednik kontrolne komisije vlade NR BiH. Takođe je bio predsednik Vrhovnog suda BiH, Vrhovnog suda Jugoslavije.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena narodnog oslobođenja i ostalih jugoslovenskih odlikovanja.

LiteraturaUredi

ReferenceUredi

  1. „Ilija Došen: Osnivanje prvih organizacija KPJ u Bosansko-petrovačkom srezu”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 1. http://www.znaci.net/00003/744.php. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  2. „Ilija Došen: Sjećanja na dane priprema ustanka u Srezu bosansko-petrovačkom”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 1. http://www.znaci.net/00003/744.php. Pristupljeno 9. 2. 2016.