Ovaj članak govori o društvenim igrama koje ne spadaju u računalne igre. Za računalne igre uloga (RPG) pogledajte Računalne igre uloga.

Igre uloga (eng. role-playing game) su društvene igre u kojima sudjeluje barem dva (ali najčešće barem tri) igrača. U igri uloga svaki igrač vodi jednu (ili više) uloga. Igrač govori što njegov lik radi, a priča s ostalim igračima (i voditeljem) neki put kao s igračima i voditeljem a neki put kao da njegov lik priča s likovima igrača (i likom kojeg trenutno vodi voditelj). Kaže se da igrač "vodi" svog lika. Voditelj nije igrač već osoba koja vodi sve likove koje ne vode igrači, a s kojima igrači interagiraju (pričaju, bore se ili što već). Također, uloga voditelja je da svojim opisivanjem i događajima koje nameće likovima vodi neku priču koja je samo njemu poznata (tj. igrači ne znaju unaprijed što će se dogoditi).

Primjer igre uredi

Igru je teško objasniti, ali vrlo ju je lagano pokazati na primjeru. Evo jednog izvadka iz igre (potpuno je izmišljena za potrebu ovog članka):

Igraju dva igrača i jedan voditelj. Svaki igrač vodi jednog lika. Prvi lik je Gnurgh - bivši skupljač otpada na planeti XZ-Q, a drugi lik je Zvnn - bivši filozof. Oba su rođena na planeti XZ-Q i igra se odvija na toj planeti.

Voditelj OK, polako pada noć. U pustinji je hladno. Posvuda su hrpe otpada, neke svijetle zbog radijacije, ali u nijednoj se ne možete zaštititi od hladnoće.

Igrač 1 Možemo u onima od radijacije - one su tople ne?

Voditelj Možete da, ali nije preporučljivo ako želite da vam likovi žive duže od jutra...

Igrač 2 (Igraču 1) Idemo se popeti na najvišu hrpu u blizini da pogledamo da li negdje ima neko selo ili slično.

Igrač 1 Može. (Voditelju) Gledamo koja je najviša hrpa otpada.

Voditelj S vaše lijeve strane je jedna dosta visoka. Međutim, u njoj ima radioaktivnosti.

Igrač 2 (Igraču 1) Idem ja, ja sam otporniji na to nego ti.

Igrač 1 OK, kako hoćeš.

Igrač 2 (Voditelju) Penjem se na hrpu.

Voditelj (Bacajući kockicu i provjeravajući rezultat) OK, no na pola puta si krivo stao i veliki komad hrpe se raspao otkrivajući da ono što svijetli u biti nije radioaktivni otpad nego čudan svijetleći krug sakriven u hrpi. Ne izgleda kao da je napravljen od materije...

I tako dalje.

Voditelj ne mora pratiti zadanu radnju. Može ubacivati svoje stvari ili mijenjati radnju po želji (a možda i ovisno o postupcima igrača).

Povezano uredi

Vanjske veze uredi

Lists and reviews
Zajednica
  • RPGNet - a popular general role-playing game discussion community.
  • The RPGSite - another popular general discussion community, often seen as an alternative to RPGNet.
  • ENWorld - A popular RPG discussion site. It focuses on D&D and D20 games, but includes discussions of all RPGs.
  • The Forge - a site maintained by Ron Edwards and Clinton R. Nixon, dedicated to the promotion, creation, design, theory, and review of independent role-playing games.
  • FreeRoleplay.org - a web site for developers and players of open-source RPGs; includes a mailing list
  • The Escapist - A role-playing advocacy website devoted to dispelling the myths and urban legends and promoting the hobby through positive means.
  • SABN Network Arhivirano 2008-12-05 na Wayback Machine-u - A Role-playing and writing forum dedicated to expanding the horizons of role-players through developing their writing.
  • penandpapergames.com Player Registry - a role-player registry where players can find each other by location, a discussion community, and a community calendar.