Iglozub (lat. Chauliodus sloani) ili iglozub strašni je riba iz porodice Stomiidae. Ponegdje je zovu i morska guja. Ova riba, strašnog izgleda je stanovnik velikih dubina[1], naime, živi na dubinama između 200 i 4700 metara iako je se najčešće može naći na područjima između 500 i 1000 m. Iglozub je lako prepoznatljiv po velikim ustima i enormnim oštrim zubima, koji su toliko dugi da ne mogu stati unutar usta, već se nalaze ispred njih. Tijelo je duguljasto, srebrenkaste boje, a po tijelu ima veliki broj fotofora, koje luče svijetlo. Lučenje svijetla privlači manje ribe kojima se iglozub hrani. Noću ga se može pronaći na manjim dubinama, a danju dublje, prati ponašanje manje ribe, tj. svoje hrane. Naraste do 35 cm.

Iglozub
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Stomiiformes
Porodica: Stomiidae
Rod: Chauliodus
Vrsta: C. sloani
Dvojni naziv
Chauliodus sloani
Bloch & Schneider, 1801

Napomena uredi

Premda se na mnogo mjesta (neka i vrlo ozbiljna) može naći da je iglozub otrovan, te da ga treba izbjegavati, to nije točno, dapače, osim svojih zuba i izgleda, iglozub je za ljude bezopasan.

Rasprostranjenost uredi

Iglozub je riba dubokog mora, te je stoga ili vrlo rijedak u obalnim morima ili ga tamo nema. Obitava u toplijim dijelovima srednjeg Atlantika, u sjevernom dijelu Indijskog oceana, te u istočnom dijelu Pacifika, sjeverno od ekvatora. Može se pronaći i u Mediteranu, te Južnom i Istočnom kineskom moru[2].

Izvori uredi

  1. (sh) Iglozub strašni Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u (nemo-hr.com)
  2. (en) Sloane's viperfish (fishbase.org)

Linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Iglozub
 Wikivrste imaju podatke o: Iglozub