Ice Cold in Alex

Ice Cold in Alex
Režija J. Lee Thompson
Producent W. A. Whittaker
Scenario Christopher Landon
T. J. Morrison
Predložak Ice Cold in Alex; autor:
Christopher Landon
Uloge John Mills
Sylvia Syms
Anthony Quayle
Harry Andrews
Muzika Leighton Lucas
Fotografija Gilbert Taylor
Montaža Richard Best
Studio Associated British Pictures
Distribucija Associated British-Pathé
Datum(i) premijere
24. jun 1958 (1958-06-24)
Trajanje 130 min. (integralna verzija),[1] 76 min. (kino-verzija za američko tržište)
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski

Ice Cold in Alex (sh. Ledeno hladno u Aleksu[lower-alpha 1]) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1958. godine u režiji J. Leeja Thompsona. Radnja se događa za vrijeme Sjevernoafričke kampanje u Drugom svjetskom ratu. Protagonist, koga tumači John Mills, je alkoholizmom i PTSP-om mučeni britanski pozadinski oficir koji se nakon napada Afričkog korpusa na Tobruk zajedno sa jednim podoficirom i dvije bolničarke nastoji evakuirati uz pomoć kamiona te poduzima dugo, opasno i iscrpljujuće putovanje preko pustinje, a na putu do sigurnosti britanskih položaja u Aleksandriji mu pomoć pruža neobični južnoafrički oficir (čiji lik tumači Anthony Quayle).

Ice Cold in Alex je sniman na lokacijama u Libiji, pri čemu su producentima logističku i drugu pomoć pružili tamo stacionirani pripadnici Britanske vojske; lokacije u susjednom Egiptu su, međutim, bile nedostupne zbog još uvijek nepravladanih posljedica Sueske krize. Film je imao izuzetnih problema sa tadašnjom cenzurom, prije svega sa službenim BBFC-ovim cenzorom Johnom Nichollsom koji je zahtijevao cijeli niz izmjena u scenariju i izbacivanja "problematičnih" scena, uključujući one u kojima se lik bolničarke koju tumači Sylvia Syms pojavljuje otkopčane bluze. Zbog toga je režiser Thompson bio uložio brojne proteste, koji su na kraju urodili plodom, te je mjesto cenzora preuzeo John Trevelyan, koji će sljedećih godina značajno ublažiti dotada stroge standarde. Film je na kraju sa uspjehom prikazan na berlinskom festivalu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI.

UlogeUredi

NapomeneUredi

  1. "Aleks" je skraćenica za "Aleksandrija", a "ledeno hladno" se odnosi na pivo o kome protagonist sanjari tokom svog pustinjskog putovanja.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi