Ibn Zaydun

(Preusmjereno sa stranice Ibn Zaydún)

Abu al-Waleed Ahmad Ibn Zaydún al-Makhzumi (1003-1071), poznatiji kao Ibn Zaydún (puno arapsko ime أبو الوليد أحمد بن زيدون المخزومي) bio je arapski pjesnik koji je djelovao u Cordobi i Sevilli u al-Andalusu (muslimanska Iberija). Bio je rodom iz arapske aristokratske porodice Makhzum. Na njegov život i djelo je značajno uticala ljubavna veza s Walladom bint al-Mustakfi, kćeri kalifa Muhameda III, koja je i sama bila renomirana pjesnikinja. Nakon što je pao u nemilost, morao je bježati iz Kordobe i utočište našao kod Abada, vladara Seville, a kasnije i njegovog sina Al-Mu'tamida. Nakon što su vladari Sevilje nakratko zauzeli Kordobu, vratio se kući. Nostalgija za izgubljenim zavičajem je čest motiv njegove poezije.

Izvori uredi


Literatura uredi

  • Ahmad ibn Abd Allāh Ibn Zaydūn, Mahmūd Subh. (1979). Poesias, Instituto Hispano-Árabe de Cultura, ed. University of Virginia.
  • Concha Lagos. (1984). Con el arco a punto Instituto Hispano-Arabe de Cultura. University of California. ISBN 84-7472-057-5.
  • Sieglinde Lug. (1982). Poetic Techniques and Conceptual Elements in Ibn Zaydūn's Love Poetry, University Press of America (based on the author's thesis).
  • S. Jayyusi. (1992). The Legacy of Muslim Spain. pp. 343–351.