Ibe Palikuća (19271944), učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

IBE PALIKUĆA
Datum rođenja1927.
Mesto rođenjaDebar
Kraljevina SHS
Datum smrti22. septembar 1944. (17 god.)
Mesto smrtiŠutovo, kod Kičeva

Albanija Kraljevina Albanija
Članica KPJ odjula 1943.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od8. oktobra 1953.

Biografija uredi

Rođena je 1927. godine u Debru. Posle završene osnovne škole, ostala je u kući i bila učena za domaćicu.

Godine 1941. okupaciju zapadne Makedonije izvršili su italijanski fašisti i pripojili ju tzv. Velikoj Albaniji. Njezin brat već je radio za oslobodilački pokret. Ona se takođe priključila pokretu i dobivala zadatke da kao kurir prenosi pisma i provodi ilegalce.

Sa petnaest godina primljena je u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Nije imala problema sa vlastima, jer joj je otac bio hodža, pa nisu slutili da pripada Narodnooslobodilačkom pokretu. U njihovoj kući često su se održavali sastanci i svraćali ilegalci. U julu 1943. godine primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije.

 
Bista Ibe Palikuće u Kičevu

Kada je u septembru 1943. godine kapitulirala fašistička Italija, u Debru je organizovana narodna vlast. Ibe je učestovoala na svim sastancima i konferencijama. Za vreme Šeste neprijateljske ofanzive, partizanske snage povukle su se iz Debra, a Ibe odlazi s njima i stupa u jedinicu. Uskoro je partijska organizacija vraća u Debar na pozadinski rad u svojstvu člana Mesnog komiteta KPJ za Debar.

Za vreme svog ilegalnog rada Debru radila je naročito sa ženskom omladinom. Okupacione vlasti su pokušavale da je onemoguće. Da ne bi pala u ruke neprijatelja ili bila ubijena, Mesni komitet je odobrio njen odlazak u partizanske jedinice. 26. avgusta 1944. godine postala je zamenik komesara Čete u Šestoj brigadi narodnooslobodilačke vojske Albanije.

Od formiranja, brigada je stalno bila u borbama s balistima, koje su nemački okupatori pomagali i snabdevali teškim naoružanjem. 20. septembra 1944. godine, u jednoj borbi protiv balista na periferiji Kičeva, dok je štitila odstupnice borcima iz bataljona, Ibe je bila teško ranjena. Posle dva dana podlegla je ranama u selu Šutovu kod Kičeva.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 8. oktobra 1953. godine, proglašena je za narodnog heroja.

Literatura uredi