Ia Orana Maria
Paul Gauguin, 1891.
ulje na platnu , 113,7 × 87,6 cm
Metropolitan, New York

Ia Orana Maria (Ave Maria), ulje na platnu Paula Gaugina iz 1891. godine.[1]

Opis uredi

Ovim uljem na platnu Gauguin se vratio religijskoj tematici prikazanoj u slikama Žuti Krist (engl. The Yellow Christ), Vizija poslije propovijedi (engl. Vision after the Sermon) i Zeleni Krist (engl. The Green Christ), a koja ga je zaokupljala za vrijeme njegova boravka u Bretanji (regija na sjeverozapadu Francuske).

Neobično je Gauguinovo osvrtanje na nalet zapadnjačke kulture u život Tahićana, što je dotad nastojao izbjegavati u svojim slikama tražeći nešto više egzotično i nepoznato. Gauguin se u djelu bavi katoličkim prikazom Djevice Marije i Isusa Krista u potpuno drugačijem okruženju. Njih samo aureole razlikuju od dvije pobožne Tahićanke iza kojih se u vegetaciji razaznaje anđeo.

Ova je djelo neznatno veće od većine Gauguinovih slika s velikim brojem detalja. Ostavlja dojam kao da je to utisak svega što je doživio i postigao tijekom prve godine boravka na Tahitiju.

Djelo ima religijski karakter, ali se u mnogočemu razlikuje od tradicionalnih zapadnjačkih prikaza svetosti pa tako i u poziciji dviju pobožnih žena čije držanje je preuzeto iz fotografija budističkog hrama u Borobuduru (Java). Umjetničko djelo kao konačan rezultat ostavlja dojam stapanja istoka i zapada. Slika je izložena u muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku.

Izvori uredi

  1. Stevenson, Lesley, "Gauguin", London, PRC Publishing, 1995., ISBN 0-86288-551-5, str. 112.

Vanjske veze uredi

The Metropolitan Museum of Art, Ia Orana Maria (Hail Mary)