I vitelloni (sh. Junci ili Telci [1]) je italijansko-francuski crno-bijeli film snimljen 1953. u režiji Federica Fellinija. Po žanru predstavlja mješavinu drame i komedije. Radnja je smještena u gradić na obali Jadrana, a protagonisti su grupa mladih prijatelja koji sve vrijeme provode zavodeći žene, igrajući biljar, prije nego što ih ženidba jednog od njih natjera da počnu preispitivati svoj životni stil. I vitelloni, koji je Fellini napravio velikim dijelom inspiriran vlastitim životom i odrastanjem, premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je osvojio Srebrni lav. Taj je uspjeh Felliniju donio međunarodni ugled te ga učinio jednim od najpoznatijih režisera italijanske kinematografije. U njemu je Fellini također prvi put razvio vlastiti stil režije. I vitelloni se smatra važnim i zbog toga što je označio početak odmaka italijanske kinematografije od dotada dominantnog neorealizma, odnosno njenu prilagodbi značajnim ekonomskim i kulturnim promjenama koje je uslijed ekonomskog buma prolazilo tadašnje italijansko društvo.

I vitelloni
italijanski poster
RežijaFederico Fellini
ProducentLorenzo Pegoraro
Mario De Vecchi
Jacques Bar
ScenarioFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
sinopsis: Federico Fellini
Tullio Pinelli
UlogeAlberto Sordi
Franco Fabrizi
Franco Interlenghi
Leopoldo Trieste
MuzikaNino Rota
FotografijaCarlo Carlini
Otello Martelli
Luciano Trasatti
MontažaRolando Benedetti
DistribucijaENIC (Italija)
Datum(i) premijere
26. 8. 1953 (1953-08-26) (Venecija)
Trajanje103 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski

I vitelloni je kasnije inspirirao cijeli niz filmaša u svijetu, te se smatra "najimitiranijim" Fellinijevim filmom. Među filmovima kojima je poslužio kao inspiracija se nalaze i Lucasovi Američki grafiti iz 1973. godine.

Uloge uredi

Reference uredi

  1. Doslovni prijevod sa lokalnog dijalekta. Prema Fellinijevim riječima, izraz se metaforički koristio za dokone besposličarske mladiće iz srednje klase koji su živjeli na račun roditelja.

Vanjske veze uredi

References uredi