I tre volti della paura

I tre volti della paura (sh. Tri događanja straha), na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji pod naslovom Tri lica straha, a u međunarodnoj distribuciji pod engleskim naslovom Black Sabbath (sh. Crna subota) je italijansko-francusko-američki horor omnibus film snimljen 1963. godine u režiji Marija Bave, poznat kao jedno od najpopularnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra.

I tre volti della paura
Black Sabbath
Les Trois Visages de la peur
italijanski poster
RežijaMario Bava
Producent
  • Salvatore Billitteri
  • Paolo Mercuri[1]
Scenario
Uloge
MuzikaRoberto Nicolosi
Fotografija
MontažaMario Serandrei
Studio
  • Emmepi Cinematografica
  • Galatea Film
  • Societé Cinématographique Lyre[2]
DistribucijaWarner (Italija)[3]
Datum(i) premijere
17. 9. 1963 (1963-09-17) (Italija)
[3]
Trajanje93 min.[3]
Zemlja Italija
 Francuska[4]
 Sjedinjene Države
Jezikitalijanski
Bruto prihod103,5 million

Sastoji se od tri priče, kao i prologa i epiloga u kome kao narator nastupa britanski glumac Boris Karloff, tada poznat kao ikona klasičnog hollywoodskog horora. Prva priča je smještena u suvremeno doba i prikazuje kako prostitutku (čiji lik tumači Michèle Mercier) preko telefona uznemirava ubičački raspoloženi psihopat. Druga priča se događa u carskoj Rusiji i prikazuje kako se protagonist (čiji lik tumači sam Karloff) vraća kući tvrdeći da je uništio vampiroliko stvorenje zvano Wurdalak, ali i da mu ukućani ne vjeruju. Treća priča je radnjom smještena na početak 20. vijeka i prikazuje kako bolničarka (Jacqueline Pierreux) u mrtvačnici priprema leš umrle žene-medija za pogreb, te iskoristi priliku za krađu prstena, te zbog toga postane predmetom odmazde iz zagrobnog života.

Film je sniman u rimskim studijima, a u produkciji je sudjelovala kuća American International Pictures, koja je za američko tržište napravila skraćenu, odnosno nešto izmijenjenu verziju pod naslovom Black Sabbath, gdje su izbačene neke od eksplicitnijih scena nasilja, kao i reference na prostituciju i lezbijstvo. Film je postigao veliki uspjeh, te je bilo zamišljeno da se snimi još jedan nastavak sa Karloffom, ali se od toga odustalo. Film je, pak, ostavio izuzetan dojam na grupu britanskih muzičara koji su se upravo po njemu odlučili prozvati Black Sabbath.

Izvori uredi

  1. Credits (booklet). Arrow Films. 2013. p. 2. FCD778.
  2. „Credits”. London: BFI Film & Television Database. Arhivirano iz originala na datum 21. II 2014. Pristupljeno 29. III 2014. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Curti, 2015. p. 79
  4. „I Tre volti della paura” (francuski). Bifi.fr. Pristupljeno 29. III 2014. 

Literatura uredi

  • Curti, Roberto (2015). Italian Gothic Horror Films, 1957-1969. McFarland. ISBN 1476619891. 

Vanjske veze uredi