Et Dieu… créa la femme

(Preusmjereno sa stranice I Bog stvori ženu (1956.))

Et Dieu… créa la femme (sh. I Bog... stvori ženu) je francusko-italijanski film snimljen 1956. godine u režiji Rogera Vadima, kome je predstavljao režijski debi, najpoznatiji kao jedno od najpopularnijih ostvarenja francuske kinematografije 1950-ih.

Et Dieu… créa la femme
francuski kino-poster
RežijaRoger Vadim
ProducentClaude Ganz
Raoul Lévy
ScenarioRoger Vadim
Raoul Lévy
UlogeBrigitte Bardot
Curd Jürgens
Jean-Louis Trintignant
Christian Marquand
MuzikaPaul Misraki
FotografijaArmand Thirard
MontažaVictoria Mercanton
StudioCocinor
Iéna Productions
Union Cinématographique Lyonnaise (UCIL)
DistribucijaÉditions René Chateau
Datum(i) premijere
28. 11. 1956 (1956-11-28) (Francuska)
Trajanje95 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikfrancuski
Bruto prihod4 mil. $ (SAD)[1]

Po žanru je melodrama, a protagonistica, koju tumači tadašnja Vadimova supruga Brigitte Bardot, je 18-godišnje siroče koje je predmet žudnje brojnih muškaraca u ribarskom mjestu Saint Tropez na jugu Francusku, ali čije seksualno provokativno ponašanje izaziva takav skandal da joj prijeti slanje u sirotište. Radnja prikazuje kako to spriječava sredovječni biznismen (čiji lik tumači Curd Jürgens) koji joj uredi brak sa naivnim mladićem (koga tumači Jean-Louis Trintignant), iako nju daleko više privlači njegov stariji brat (koga glumi Christian Marquand).

Et Dieu… créa la femme je izazvao veliku pažnju velikim dijelom zbog scena u kojima se Bardot pojavljuje oskudno ili seksualno sugestivno odjevena, a u jednom kratkoj sekvenci se njen lik sunča gola. Zbog toga se često smatra jednim od važnih ostvarenja u historiji seksualne revolucije u svjetskoj kinematografiji. Kritičarima je, međutim, bio daleko zanimljiviji zbog toga što je Bardot njime projicirala imidž "divlje", nesputane i iracionalne mlade žene koja razbija dotadašnje društvene konvencije i tako postala seks simbol nove, poratne generacije. Film je zbog svog sadržaja predmetom žestokih kritika iz konzervativnih krugova, a u nekima je bio i predmet cenzure. U samoj Francuskoj je izazvao medijski cirkus koji je u mnogo čemu uništio brak Vadima i Bardot; ona je, pak, tokom snimanja počela ljubavnu vezu sa svojim kolegom Trintignantom koji će i sam postati međunarodna zvijezda. Sain Tropez je, pak, upravo zbog filma stekao izuzetnu popularnost kao odmaralište te postao omiljeno odredište pripadnika džet seta.

Vadim je godine 1988. snimio američki remake pod naslovom And God Created Woman.

Uloge uredi

  • Jacqueline Ventura ... Mme Vigier-Lefranc
  • Jacques Ciron ... Éricov sekretar
  • Paul Faivre ... M. Morin
  • Jany Mourey ... Predstavnica sirotišta
  • Philippe Grenier ... Perri
  • Jean Lefebvre ... Čovjek koji želi plesati
  • Leopoldo Francés ... Plesač
  • Jean Toscano ... René

Izvori uredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 276

Vanjske veze uredi