Hush… Hush, Sweet Charlotte

Tiho, tiho, Šarlota (engl. Hush… Hush, Sweet Charlotte) je američki psihološki horor iz 1964. reditelja Roberta Oldriča sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Nakon uspeha trilera Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?, Oldrič je odlučio da u svom novom filmu okupi glumačku postavu iz prethodnog. I Džoun Kraford i Beti Dejvis su prihvatile uloge, ali je Krafordova ubrzo odustala, navodno ne mogavši podneti tešku narav Beti Dejvis.[2] Kasnije je izjavila da je Dejvisova imala toliki uticaj na Oldriča da se slobodno može reći da je ona bila režiser filma.[2] Ketrin Hepbern, Loreta Jang, Barbara Stenvik i Vivijen Li su bez razmišljanja odbile Oldričovu ponudu, a Vivijen Li je i objasnila: „Još bih mogla i da podnesem da u šest ujutro gledam Krafordovu na nekoj plantaži na Jugu, ali Beti Dejvis nipošto!“[2] Na kraju je Dejvisova predložila Oliviju de Havilend, svoju dobru prijateljicu, koja je rado prihvatila ulogu. Film je bio nominovan za sedam Oskara, između ostalih i za Oskar za najbolju sporednu glumicu i izvedbu Agnes Murhed. S obzirom na broj nominacija za Oskara, Tihi, tiho, Šarlota je najuspešniji horor film svih vremena.

Hush... Hush, Sweet Charlotte
promotivni poster Hush... Hush, Sweet Charlotte
RežijaRobert Aldrich
ProducentRobert Aldrich
ScenarioHenry Farrell (sinopsis & scenario),
Lukas Heller (scenario)
UlogeBette Davis,
Olivia de Havilland,
Joseph Cotten,
Agnes Moorehead,
Cecil Kellaway,
Mary Astor
MuzikaFrank De Vol
FotografijaJoseph F. Biroc
MontažaMichael Luciano
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
15. 12. 1964 (1964-12-15)
Trajanje133 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,235.000 $[1]
Bruto prihod7,000.000 $

Tiho, tiho, Šarlota predstavlja, na neki način, rimejk filma Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?. Beti Dejvis je u ulozi Šarlote, paralizovane južnjačke bogatašice, koja poziva svoju siromašnu rođaku da se stara o njoj, u zamenu za krov nad glavom. Njene muke tek počinju, kada rođaka Mirijam pokaže svoje pravo lice i počne da je zlostavlja.

Zanimljivosti uredi

Pošto je Krafordova u to vreme bila jedan od direktora Pepsija, zahtevala je da se u svaki film u kojem glumi ubaci ili automat za pepsi–kolu, ili flaša tog napitka. Dejvisova joj nije dala mira ni kada je ova napustila film – u jednoj sceni snimljenoj u gradu, u kadru se pojavljuje veliki kamion koka-kole.[2]

Uloge uredi

Glumac Uloga
Beti Dejvis Šarlota Holis
Olivija de Havilend Mirijam Diring
Džozef Koten dr Dru Bejlis
Agnes Murhed Velma
Sesil Kelavej Hari
Viktor Buono Sem Holis
Meri Astor Jewel Mayhew
Brus Dern John Mayhew

Reference uredi

  1. Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989 p254
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Hush...Hush, Sweet Charlotte (1964) - Trivia - IMDb”. Pristupljeno 28. 8. 2011. 

Spoljašnje veze uredi