Husein Redžić

Husein Redžić (1914 - 1944.) je bio zamjenik komandanta 2. bataljona Četrnaeste srednjobosanske udarne brigade 11. divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Nosilac je Ordena za hrabrost.[1]

Husein Redžić
ObrazovanjeSSS
ZanimanjeZamjenik komandanta 2. bataljona 14. SNOUB

Biografija uredi

Husein Redžić je rođen 1914. godine u Bosanskoj Krupi, gdje je završio osnovno obrazovanja, a srednje (vjerovatno) u Bihaću. Prije Drugog svjetskog rata, Redžić je službovao u žandarmeriji Kraljevine Jugoslavije. Nakon okupacije i komadanja Kraljevine Jugoslavije, neko vrijeme je bio u oružanim snagama NDH, u Kotor-Varošu.

Od nastanka pokreta otpora u Bosni i Hercegovini, sarađivao je sa antifašističkim aktivistima i partizanskim pokretom. Kada je otkriven, krajem 1942, uz pomoć rasnije ostvarenih veza, odlazi u NOVJ.

Partizanski put uredi

Husein Redžić je bio borac 4. NOPO, a zatim Banjalučkog odreda. Odatle se, sa 1. bataljonom uključio u 14. srednjobosansku udarnu brigadu. Isticao se vojničkim znanjem i hrabrošću, pa je postao i komandir 2. čete 1. bataljona, a zatim i zamjenik komandanta 2. bataljona Brigade.

Tokom Šeste neprijateljske ofanzive, na grebenu Uzlomca sukobili su se njemački vojnici, pripadnici SS-a, i 2. četa 1. bataljona 14. brigade koju su predvodili komandir Husein Redžić i njegov zamjenik Jovica Trkulja. Neprijatelj je nekoliko puta jurišao, ali je energično odbijan, čemu su doprinosili komandir Redžić, Jovica Trkulja i puškomitraljesci Petar Marić Veliki iz Imiljana, Siniša Batić iz Kruševa Brda i Salih Halilović iz Prnjavora, koji su njemačkim trupama zadavali najviše gubitaka.

Poginuo je 16. marta 1944, umro od zadobijeni rana u borbama oko Kotor-Varoša. Komandant Brigade je zabilježio:

Bio je to veliki gubitak. Toga dana iz 2. bataljona poginuli su i: Obrad Nedinić, iz s. Cerana kod Dervente, i Mile Lukić iz s. V. Sočanice. U toku 16 i 17. marta brigada je ispitivala raspored četnika i pripremala novu akciju. Pošto je konstatovala da se nalaze raspoređeni na prostoru s. Vranić – Kablovi – Mehovci – Lipovac – Jasik, napala ih je svim svojim bataljonima. Napad je izveden 18. marta izjutra. Glavni sudar četnika i brigade odigrao se na prostoru Kablovi – Mehovci. Komandant brigade se dobro sjeća te borbe, jer je sa štabom posmatrao tu borbu sa jednog uzvišenja. Borba je dugo trajala i bila je promjenljivog uspjeha. Na izlomljenom, brežuljkastom terenu, vidjelo se kako borbeni poretci partizana i četnika čas nastupaju, čas odstupaju. U jednom momentu bio se zabrinuo da četnici ne odnesu prevagu, a nije imao nikakve rezerve da bi mogao uticati na borbu, pa je sve zavisilo od toga kako će borbu voditi štabovi bataljona i komande četa.Četničkim komandantima je tada obećano da će im se do 13. marta uputiti sto hiljada metaka u Čelinac.183 Postoji podatak da su 15. marta četnici Jošavačke i Vrbaske brigade sa dijelovima 1. i 2. krajiške četničke brigade, izvršili »suzdržijiv i vrlo oprezan« napad na Kotor-Varoš, i da je taj napad odbio 2. bataljon 14. brigade. Ostali bataljoni brigade bili su odsutni. Gdje su se nalazili nema podataka. Prilikom ovog napada četnika na Kotor-Varoš ranjen je na položajima iznad s. Podbrđa zamjenik komandanta 2. bataljona Husein Redžić, rođen 1914. rodom iz Bosanske Krupe, koji je od zadobijenih rana umro 16. marta.

Reference uredi

  1. Samardžija S. (1983): Četrnaesta srednjobosanska NOU brigada. Skupština opštine Prnjavor, Banja Luka.

Povezano uredi