Humberto Fernández-Morán

Humberto Fernández-Morán Villalobos (Maracaibo, 18. veljače 1924.Stockholm, 17. ožujka 1999.) bio je venezuelanski naučnik i inovator, najpoznatiji kao izumitelj dijamantnog noža. Fernández-Morán je značajno unaprijedio i razvoj elektromagnetskih leća za elektronsku mikroskopiju koristeći supravodljivost, a trag je ostavio i na drugim naučnim poljima.

Humberto Fernández-Morán

Rođenje 18. veljače 1924.
Venezuela Maracaibo, Venezuela
Smrt 17. ožujka 1999.
Švedska Stockholm, Švedska
Državljanstvo Venezuela venezuelansko
Narodnost Venezuelanac
Polje medicina
Alma mater Univerzitet u Münchenu
Poznat po dijamantni nož

Rođen je u Maracaibu u Venezueli, 18. veljače 1924. godine. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Münchenu, gdje je 1944. godine diplomirao summa cum laude. Doprinio je razvoju elektronskog mikroskopa te je bio prva osoba koja je koristila koncept krioultramikrotomije. Nakon što je jednom prilikom preletio iznad Angelovog vodopada u rodnoj Venezueli, postao je fasciniran idejom sustava ponavljajućeg toka prisutnog kod vodopada te je temeljem iste odlučio kombinirati svoj dijamantni nož i ultramikrotom kako bi dodatno poboljšao pripremu preparata za elektronski mikroskop. Njegov daljnji znanstveni rad bazirao se upravo na poboljšanju funkcije elektronskog mikroskopa, mada popis njegovih radova pokazuje da je imao vrlo širok spektar interesa.

Fernández-Morán je bio osnivač Venezuelanskog instituta za neurološke i studije mozga, a služio je i kao ministar znanosti tokom posljednje godine vladavine Marcosa Péreza Jiméneza; nakon svrgavanja diktature 1958. godine, bio je prisiljen napustiti zemlju. U Sjedinjenim Državama je radio za NASA-u na projektu Apollo, a kasnije je predavao na različitim sveučilištima. Amerikanci su mu predložili nominaciju za Nobelovu nagradu, međutim Fernández-Morán ju je odbio jer je ona uvjetovana prihvaćanjem američkog državljanstva, što on nije htio.

Njegova supruga Anna bila je Šveđanka, a zajedno su imali dvije kćeri. Umro je 17. ožujka 1999. u Stockholmu, gdje je njegov pepeo razasut nakon kremiranja.