Huma Mahmood Abedin (urdu: هما محمود عابدین; rođena 28. jula 1976) je američka demokratska aktivistica i politička operativka, poznata kao jedna od najbližih suradnica senatorice i predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Huma Abedin
Abedin godine 2010.
RođenjeHuma Mahmood Abedin
28. 7. 1976. (1976-07-28) (dob: 47)
Kalamazoo, Michigan, SAD
Alma materGeorge Washington University
Politička partijaDemokratska stranka
Vjeroispovijestislam
Suprug/aAnthony Weiner (2010–)
Djeca1

Rođena je u porodici muslimanskih doseljenika, od oca iz Indije i majke iz Pakistana. Najveći dio djetinjstva je provela u Saudijskoj Arabiji, prije nego što se sa vratila u SAD kako bi pohađala George Washington University. Karijeru je započela 1996. kao pripravnica u Bijeloj kući, zadužena za ispomoć Hillary Clinton kao tadašnjoj Prvoj dami. Potom je služila kao njena pomoćnica, te tokom uspješne kampanje za izbor u Senat 2000. godine, te neuspješnoj kampanji za demokratskog predsjedničkog kandidata 2008. godine. Nakon što je Clinton postala državni sekretar, Abedin je bila zamjenik načelnika State Departmenta, a od 2013. radi u Clintonovoj fondaciji.

Godine 2010. se na ceremoniji koju je vodio bivši predsjednik Bill Clinton udala za demokratskog kongresnika Anthonyja Weinera kome je godinu dana kasnije rodila sina. Za vrijeme trudnoće je izbio skandal kada se ispostavilo da je Weiner preko Twittera drugim ženama slao neprimjerene poruke seksualnog sadržaja. Abedin je odlučila ostati zajedno sa svojim mužem čak i kada je on zbog skandala bio prisiljen podnijeti ostavku, a 2013. godine mu je pomagala u neuspjeloj kampanji za njujorškog gradonačelnika.

Abedin se smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti muslimanske vjere u današnjem američkom političkom establishmentu, ali je također predmet brojnih teorija zavjera i nedokazanih optužbi za porodične veze sa Muslimanskim bratstvom koje obično dolaze iz desničarskih krugova.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi