Hum se nerijetko spominje kao najmanji grad na svijetu. Ima svega 17 stanovnika i očuvane gradske institucije. Nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta.

Hum
Regija Istra
Županija Istarska županija
Općina/Grad Buzet
Geografske koordinate
 - z. š. 45.348 N
 - z. d. 14.048 E
Pošta 52425 Roč
Pozivni broj +385 (0)52
Autooznaka PU
Hum

Iako se u mnogim internetskim izvorima navodi da je kao najmanji grad na svijetu ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda, činjenica je da se Hum u njoj zasad ne spominje, premda mu je titula najmanjeg u više navrata dodjeljivana od različitih institucija.

Unutar očuvanih gradskih bedema dvije su male ulice, župna crkva Marijinog Uznesenja sagrađena 1802. godine, romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća, oslikana freskama pod bizantskim utjecajem, s mnogo glagoljskih natpisa i grafita, Majstora Antuna iz Padove (Kašćerge).

U Humu je do danas sačuvan običaj "biranja župana na leto dan" kad svi muškarci iz župe u gradskoj loži urezivanjem glasova na drveni štap "raboš" biraju seoskog poglavara. Poznata je gastronomska ponuda Humske konobe, jedinog mjesta gdje se može dobiti "biska", ljekovita rakija od imele, spravljena prema stoljećima starom receptu.

Poznat je po svojoj Aleji glagoljaša. Vrata Huma, kroz koja se ulazi u Hum, posljednje je obilježje spomenute Aleje. Vrata su metalna, a okolo se nalazi dvanaest medaljona koji prikazuju mjesece. Škole diljem Hrvatske posjećuju Hum.

Povijest uredi

Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Humu obitava 17 stanovnika[1].

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 30 stanovnika.[2]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[3]

Napomena: U 1921. i 1931. sadrži podatke za naselja Brnobići, Erkovčići, Kotli i Kras, a u 1931. za naselja Benčići i Duričići.

Gospodarstvo uredi

Spomenici uredi

Manifestacije uredi

Izvori uredi

Galerija uredi

Poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Hum


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Hum (Buzet) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.