Hjugo Volas Viving (engl. Hugo Wallace Weaving) je australijski glumac, rođen 4. aprila 1960. godine u Ostinu (Nigerija). Najpoznatije uloge je ostavrio kao agent Smit u serijalu Matriks i kao Elrond u filmskoj trilogiji Gospodara prstenova.

Hugo Weaving
glumac
Weaving na sidnejskoj premijeri filma Oranges and Sunshine u maju 2011.
Biografske informacije
RođenjeHugo Wallace Weaving
4. 4. 1960. (1960-04-04) (dob: 63)
Ibadan, Nigerijski Protektorat
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1980–

Biografija uredi

Rođen je u Nigeriji od engleskih roditelja Volasa i En. Detinjstvo je proveo u Južnoj Africi, da bi se kao tinejdžej doselio u Veliku Britaniju, gde je pohađao Queen Elizabeth's Hospital. Godine 1976. se seli u Australiju i tamo pohađa Knox Grammar School u Sidneju. Kasnije je maturirao na australijskom nacionalnom institutu dramaske umetnosti.

Svoju prvu veću ulogu je ostvario 1984. godine kao engleski kapetan Daglas Džardin u TV seriji Bodyline. Četiri godine kasije se pojaljuje u australijskoj mini seriji The Dirtwater Dynasty, a godinu dana kasnije igra zajedno sa Nikol Kidmen u filmu Bangkok Hilton. Godine 1991. primio je nagradu od strane australijskog filmskog institiuta za najboljeg glavnog glumca u niskobudžetnom filmu Proof. Godine 1994. je ostvario svoj internacionalni uspeh sa filmom Priscilla, Queen of the Desert, da bi četiri godine kasnije primio nagradu kao najbolji glumac za film The Interview na filmskom festivalu u Montrealu. Kasnije igra Posejdona u mini seriji Odisej, a pozajmio je i glas u crtanom filmu The Magic Pudding.

Svoju svetsku popularnost stiče sa ulogom agenta Smita u tri filma o Matriksu (The Matrix, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions), a dokazao se i u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova gde je igrao Elronda. Kasnije igra u nekoliko zapaženih filmova kao što su: Happy Feet, V for Vendetta i Transformersi gde je posudio glas Megatronu.

Filografija uredi

Filmografija glumca Hjuga Vivinga
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1999. Matriks
2001. Gospodar prstenova: Družina prstena
2002. Gospodar prstenova: Dve kule
2003. The Matrix Reloaded
2003. Gospodar prstenova: Povratak kralja
2003. The Matrix Revolutions
2006. V kao Vendeta
2006. Srećno stopalo
2007. Transformersi

Poznati glumci sa kojima je sarađivao uredi

Vanjske veze uredi