Profesor Hugo Strange je fiktivni superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima kuće DC Comics, primarno kao protivnik superheroja Batmana i njegovih saveznika. Strangea su zajednički stvorili Bob Kane i Bill Finger, a debitirao je u stripu Detective Comics #36 (veljača 1940.)[1][2] te je jedan od najstarijih Batmanovnih protivnika. Strange je uglavnom prezentiran kao ludi znanstvenik i/ili psihijatar te je često povezan s Arkhamom, gdje je poznat po svojim "neortodoksnim" metodama. Iako je najviše radio sa zlikovcima, Strange je ujedno opsjednut i samim Batmanom te je jedan od prvih zlikovaca koji je otkrio pravi identitet Viteza tame,[3] iako mu to nije puno koristilo u pričama. Strange je u jednom navratu čak i preuzeo identitet Brucea Waynea i nosio Batmanov kostim.

Hugo Strange
Hugo Strange
Naslovnica stripa Gotham Knights #9 (studeni 2000.)
Olovka i boja: Brian Bolland
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeDetective Comics #36
(veljača 1940.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Podatci iz priče
Vrstačovjek
DomGotham City
Poznati aliasiDoktor Todhunter
Bruce Wayne / Batman
Moći i sposobnosti
Genijalni intelekt
Profiliranje i izvrsno poznavanje psihologije, psihijatrije, kemije i biologije

Hugo Strange je, kao i većina Batmanovih zlikovaca, prošao značajne promjene kako su se stripovi razvijali. Isprva je bio tek običan kriminalac, da bi kasnije postajao sve opasniji i bizarniji zlikovac koji je često provodio neobične eksperimente nad svojim žrtvama, postajući sve mračniji kako je vrijeme odmicalo. Ipak, on je jedan od rijetkih zlikovaca bez ikakvih inherentnih supermoći ili nadljudskih sposobnosti (iako je znao eksperimentirati i na sebi), tako da je njegovo glavno oružje njegov intelekt. Uz to, Strange je izvanredan profiler te vrlo brzo i efikasno može pročitati svoje protivnike i otkriti njihove slabosti.

Kao jedan od "dugovječnijih" zlikovaca u serijalu, Hugo Strange se pojavio u nizu deriviranih materijala. Hugo Strange se u animiranoj formi pojavio u cijelom nizu serijal, među kojima je i slavna Batman: The Animated Series, gdje mu je glas posudio Ray Buktenica, kao i u nekoliko animiranih filmova. Svoj igrani debi imao je u seriji Gotham, gdje ga je tumačio B.D. Wong, a bio je i jedan od centralnih negativaca u igri Batman: Arkham City, gdje mu je glas posudio Corey Burton.

Pregled lika uredi

Biografija uredi

Moći i vještine uredi

Ostale verzije uredi

Psihološki profil uredi

Medijske adaptacije uredi

Izvori uredi

  1. „GCD :: Cover :: Detective Comics #1”. Comics.org. Pristupljeno 2011-01-28. 
  2. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. str. 290. ISBN 978-1-4654-5357-0. 
  3. Fleisher, Michael L. (1976). The Encyclopedia of Comic Book Heroes, Volume 1: Batman. Macmillan Publishing Co. str. 343-345. ISBN 0-02-538700-6. Pristupljeno 29 March 2020. 

Vanjske veze uredi