Huai Su (trad. kin. 懷素, uprošć. kin. 怀素, pinjin: Huái Sù, 737–799)[1], naklonsko ime Cangdžen (藏真), je bio Budistički mohan i kaligrafer Tang dinastije, poznat za njegovu rukopisnu kaligrafiju. Manje od 10 komada njegovih rada su preživeli.

Jedan od Huai Suovog rada

On je rođen u suvremenu Čangša, Hunan. Malo je poznato o njegovim ranim životu. Njegovo sekularno prezime može biti Ćijen (錢), i on može biti nećak pjesnika Ćijen Ći (錢起). On je postao mohan u njegovom djetinstvu, navodno iz siromaštva.

Prema legendi, on je zasadio stabla banana (ili bilo koja stabla rodom musaceae) u dvorištu hrama gde je živeo, i koristio je listove kao papir da vježba njegovoj umjetnost.[2] On je postao poznata ličnost u svojim ranim tridesetim kada je došao u Čang'an, tada glavnom gradu Kine. Poznati pjesnici svoga vremena govorili su sa uvažavanjem o njegovim delima, uključujući i Li Bai. Kao Li Bai, on je bio sklon vinu.

Tradicionalno Huai Su je upareni sa starijim Džang Sji kao dva najveća rukopisna kaligrafisti dinastije Tang. Dvojica se ljubazno pominju kao „ludi Džang i pijan Su“ (顛張醉素).

Izvori uredi

  1. Da se ne pomeša sa drugom monahom sa istim imenom u dinastiji Tang, koji je živio od 624. do 697. i bio student Sjuencanga
  2. Njegov suvremenik Lu Ju je napisao u svojem Život monaha Huai Su (僧懷素傳): „On je bio siromašan i nije imao papir za pisanje. On je posadio desetak hiljada stabala banana u svojem zavičaju [za dobije listove] da vježba njegovu umjetnost (貧無紙可書,嘗於故里種芭蕉萬餘株,以供揮灑)“.