The Who

(Preusmjereno sa stranice Hu (bend))


Hu (engl. The Who) je engleska rok grupa koja se proslavila šezdesetih godina da bi danas dostigla status jedne od najvećih rok grupa svih vremena. [1][2] [3] Arhivirano 2008-04-17 na Wayback Machine-u [4] Arhivirano 2005-01-03 na Wayback Machine-u. Izuzev dva perioda neaktivnosti (od 1983. do 1988. i od 1990. do 1995), članovi grupe su nastavili sa živim nastupima, a odnedavno snimaju i novi album.

The Who
The Who nastupa 2007
(lijevo: Roger Daltrey, on desno: Pete Townshend)
Muzički rad
Period aktivnosti1964—1982, 1989, 1996—1997, 1999-
(Jednokratni nastupi: 1985, 1988, 1990, 1991)
Mjesto osnivanjaShepherd's Bush, Zapadni London, Engleska
ŽanrRock, hard rock, pop rock, art rock
Diskografska kućaDecca, Brunswick, Polydor, Track, MCA, Universal Republic, Warner Bros., (More info)
Članovi
Trenutni članoviPete Townshend
Roger Daltrey
Bivši članoviJohn Entwistle
Keith Moon
Kenney Jones
Ostalo
Povezani izvođačiThunderclap Newman
Službene stranicewww.thewho.com

Poznati po dinamičnim i neobuzdanim koncertima i po svojoj misaonoj i umetničkoj muzici, članovi grupe takođe su poznati kao pioniri roka, popularišući, pod vođstvom Pita Taunsenda, a zajedno sa svojim savremenicima, grupom Kinks, gitarističku tehniku moćnih akorda te rok operu (najpoznatija je Tomi). NJihovi najraniji "mod" albumi sa kratkim agresivnim pop pesmama, Taunsendove prepoznatljive gitarističke solo deonice, eksplozivni bubnjarski doprinos Kita Muna te stalno vraćanje tematici mladalačkog buntovništva i romantičarske nesigurnosti najznačajniji su doprinos nastanku pank roka i pauer popa, a grupi su pribavili laskavu titulu "kumova panka". [5] Arhivirano 2007-09-29 na Wayback Machine-u Grupa je u svojim počecima bila poznata po svojim autodestruktivnim nastupima na kojima su, kako se koncert približavao kraju, uništavali svoje instrumente (a u čemu su prednjačili ozloglašeni i neukrotivi bubnjar Mun te sam Taunsend, čije će razbijanje gitare o zvučnike i o pod bine postati jedno od opštih mesta rokenrol ikonografije.)

Grupa "Hu" je na svetskoj turneji započetoj u julu 2006. a koja bi trebalo da traje do 2007.

Grupa "Hu" nalazi se na 8. mestu top-liste kablovske televizije VH1's "100 najvećih hard rok umetnika" a na 9. mestu liste "100 najvećih rokenrol umetnika" iste televizije.

Od modsa, preko rok opere, do hard rokera - grupa "Hu" je, po mišljenju mnogih, najozbiljniji kandidat u borbi za titulu Najvećeg rokenrol benda na svetu. - Tekst o grupi "Hu" u Rokenrol kući slavnih.

Sadašnji članovi uredi

Bivši članovi uredi

Nastup grupe The Who na Monterey Pop Festivalu.

Aktuelna koncertna postava uredi

Vanjske veze uredi

Zvanični sajtovi
Internet stranice obožavalaca