Hrvoje Čulić (fudbaler)

Hrvoje Čulić (Split, 1. siječnja 1923. – Split, 27. prosinca 2013.),[1] jugoslavenski nogometaš. Na poziciji vratara s ukupno 46 nastupa za ratni Hajduk nakon njegovog obnavljanja na Visu 7. svibnja 1944. kao momčadi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Boje Hajduka branio je na tri kontinenta, na gostovanjima po Europi, Aziji i Africi[2].

Hrvoje Čulić
Osobne informacije
Rođenje 1923.
Smrt 27. prosinca 2013.
Visina 1.90
Napomene

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

Životopis uredi

Športska karijera uredi

Od 46 nastupa samo je jedna utakmica bila službena, to je ona s Splitom u Splitu 27. srpnja 1946, koju je Hajduk dobio s 1:5. ostale utakmice sve su bile prijateljske.

U utakmici protiv Splita uz Čulića na teren su izašli Kokeza, J. Matošić, Batinić, Broketa, I. Radovniković, Mrčić, Luštica, Viđak, F. Matošić, T. Radovniković[3].

Izvorno je bio vratar splitskog AŠK-a. U Hajduk su ga pozvali za legendarnu utakmicu protiv reprezentaciju britanske vojske, gdje je bio pričuvnim vratarom.

Karijeru je napravio kao košarkaški trener. Splitski je košarkaški klub Dalvin uveo u 1. ligu 1977. godine. Kuriozitet je da je bio vodio momčad na utakmici na kojoj je umro legenda hrvatske košarke Enzo Sovitti.

Oženjen je za poznatu splitsku košarkašicu Elviru Čulić (rođ. Karbonari). Djed je poznatog igrača splitske sveučilišne košarke Hrvoja Marina.

Izvori uredi

  • Naprid bili, rujan 2013.