Hrvatski rast (Hrast) – hrvatski politički pokret koji objedinjava političke stranke, građanske udruge i pojedince, tradicionalno, konzervativno, nacionalno i demokršćanski usmjerene

Predstavljen je 10. prosinca 2010., u Zagrebu. Predsjednica Hrasta je Željka Markić.

"Hrast je zajedništvo stranaka, udruga, organizacija i pojedinaca. Osnovni cilj Hrasta je demokratskim se putem suprotstaviti sadašnjoj dubokoj duhovnoj i upravljačkoj krizi u Hrvatskoj, te na narednim parlamentarnim, lokalnim i predsjedničkim izborima omogućiti da u sve hrvatske državne i društvene institucije napokon dođu moralne i stručne te socijalno i nacionalno odgovorne osobe" – navedeno je na predstavljanju, a kao temeljne vrijednosti za koje će se zalagati ističu se: kršćanstvo, obitelj, domoljublje i čovjekoljublje, što uključuje solidarnost i socijalnu osjetljivost.

Pokret Hrast čine: Udruga "Glas roditelja za djecu" – GROZD, predsjednik Ladislav Ilčić; Hrvatska republikanska zajednica, predsjednik Mario Ostojić; Hrvatsko kulturno vijeće, predsjednik Hrvoje Hitrec; Udruga HOD, predsjednik Dražen Dujmović; Udruga "Udružena", predsjednica Ljubica Duspara; Udruga "Snaga za život", predsjednik Dražen Bušić, kao i druge brojne organizacije civilnog društva.

Među članovima u početku su se isticali bivši predsjednički kandidati dr. Miroslav Tuđman, dr. Josip Jurčević, dr. Zvonimir Šeparović i Ante Ledić, ali je kasnije došlo do sukoba i razdora te su svi oni napustili Hrast prije parlamentranih izbora 2011.

Hrast je nastavio djelovati te je na parlamentarne izobre 2011. izašao u svih 10 izbornih jedinica kao i u dijaspori ukupno osvojivši malo manje od 30 000 glasova, ali niti jedan mandat u Hrvatskome saboru.

Vanjske poveznice uredi