Hrvatski nezavisni demokrati

Hrvatski nezavisni demokrati je naziv za političku stranku koja djeluje u Hrvatskoj.

Stranka je nastala 1994. godine, kao posljedica frakcijskog sukoba koji je duže vremena tinjao u vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Na jednoj strani je bila tvrda, ekstremno desna nacionalistička struja na čelu s ministrom obrane Gojkom Šuškom, dok su na drugoj strani bila umjerenija frakcija na čelu sa šefom obavještajnih službi Josipom Manolićem i tadašnjim predsjednikom Sabora Stjepanom Mesićem. Godine 1993. je Šuškova struja odnijela prevagu, te je Manolić degradiran imenovanjem na čelu Županijskog doma Sabora.

Kada je sljedeće godine Mesiću ponuđeno mjesto ambasadora, on i Manolić su pokrenuli plan privođenja HDZ-ovih zastupnika na svoju stranu. Na trenutak se činilo kako će oni, uz pomoć glasova tadašnje opozicije, uspjeti lišiti Franju Tuđmana parlamentarne većine. Međutim, taj pokušaj nije uspio, i obojica su smijenjeni. Oni i njihove pristaše su tada istupili iz HDZ-a i formirali novu stranku pod nazivom HND.

Dok HND nije uspio preuzeti vlast u Saboru, to mu je uspjelo u skupštini Zagrebačke županije što će godinu dana kasnije imati dalekosežne posljedice prilikom izbijanja Zagrebačke krize.

Na parlamentarnim izborima 1995. godine se, pak, ispostavilo da HND ne može računati na bivše glasače HDZ-a, dok su glasači opozicije preferirali etablirane stranke. Zbog toga HND nije uspio osvojiti niejdan mandat.

Stjepan Mesić je zbog toga dvije godine kasnije napustio HND i prešao u Hrvatsku narodnu stranku, dok je Manolić ostao voditi marginalizirani HND.