Hrvatski državotvorni pokret

Hrvatski državotvorni pokret je ekstremistička, nacionalistička politička stranka koja je djelovala u Hrvatskoj 1990-ih.

Osnovana je 1980-ih među pripadnicima radikalnih hrvatskih političkih emigranata, koji su se zalagali za uništenje tadašnje SFRJ i stvaranje nezavisne države Hrvatske na njenim ruševinama. Njen prvi vođa je bio Nikola Štedul, bivši bliski saradnik Vjekoslava Luburića zapovednika koncentracijskog logora Jasenovac.

Nakon uvođenja višestranačkog sistema u Hrvatskoj 1990. godine, HDP se registrirao i sudjelovao u političkom životu. Jedni od njenih najznačajnijih članova bili su osuđeni ratni zločinci Tihomir Orešković i Mirko Norac, dok je ekstremno desni političar Mladen Schwartz bio stranački ideolog.

HDP nakon završetka rata nije uspio ostati značajnom strankom, te se do 2006. godine postupno gasio [1], ali 2011. godine ova ugasla neoustaška stranka ponovno dolazi u hrvatske medije kada njen član Petar Penava, bivši djelatnik SISa i osoba nad kojom su vođene istražne radnje zbog podmetanja bombe u hrvatsku ambasadu tokom dolaska predsednika Josipovića [2], poziva policiju i u ime nepostojećeg Srpskog revolucionarnog pokreta preuzima odgovornost za veliki požar kod Knina [3]

Izvori uredi