Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, ULUPUH, je nevladina, neprofitna strukovna organizacija, koja svoje porijeklo vuče od Društva umjetnosti, osnovanog u Zagrebu 1868., te Društva hrvatskih umjetnika, osnovanog 1897. Udruga je osnovana 1950. odvajanjem od tadašnjeg ULUH-a, a današnjeg HDLU-a, te je u početku nosila naziv Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Andrija Buvina. 1953. godine ime Andrije Buvine je povučeno iz naziva, koji od tada jednostavno glasi: Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti - ULUPUH. Od 1998. udruga je registrirana kao Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, ali je u nazivu zadržana prijašnja kratica - ULUPUH.

Jubilarna plaketa dodijeljena Dinku Vrankoviću kao zaslužnom članu - foto-umjetniku, povodom 25 godina ULUPUH-a

ULUPUH svake treće godine organizira međunarodnu izložbu dizajna i vizuelnih komunikacija - Zgraf, kao i Zagrebački salon, kojeg ULUPUH organizira naizmjence, zajedno HDLU-om i UHA-om.

Prema Statutu ULUPUH-a iz 2004., ciljevi udruge su:

- razvijanje i stimuliranje hrvatske primijenjene umjetnosti

- unapređivanje i zaštita slobode likovnog stvaralaštva i primjereno valoriziranje hrvatske primijenjene umjetnosti

- zaštita djela primijenjenih umjetnosti i autorskih prava svojih članova

- osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj

- unapređenje suradnje s ostalim udrugama umjetnika u Hrvatskoj i u inozemstvu, posebno na zaštiti slobode umjetničkog stvaranja, autorskih prava, zaštiti moralnog integriteta umjetnika, te socijalna zaštita umjetnika

Udruga se danas sastoji od 17 sekcija: sekcije za arhitekturu; fotografiju; grafički dizajn i vizualne komunikacije; ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primjenjeno slikarstvo; produkt dizajn; kazališnu i filmsku umjetnost; keramiku, porculan i staklo; kiparstvo; oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa; oblikovanje lutaka i igračaka; oblikovanje odijevanja; oblikovanje plemenitih kovina; restauratorska i oblikovno-fonička djala; tekstilno stvaralaštvo; vrtnu i pejzažnu arhitekturu; multimediju i intermediju, te studijske sekcije (likovna kritika).

Udruga je u siječnju 2013.imala 1360 članova.

Vanjske poveznice uredi