Hrvatska demokratska stranka

Hrvatska demokratska stranka bila je desna nacionalistička politička stranka koja je djelovala u Hrvatskoj od 1989. do 1992. godine.

Osnovana je pod nazivom Hrvatski demokratski savez početkom 1989. godine u sumrak jednopartijskog sistema u tadašnjoj Hrvatskoj od strane radikalnih antikomunističkih disidenata i nacionalista na čelu s veteranom MASPOK-a Markom Veselicom. Nešto kasnije se od nje odvojila grupa koja će na čelu s Franjom Tuđmanom krajem proljeća 1989. osnovati Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Na prvim demokratskim izborima za Sabor u proljeće 1990. HDS je kao Hrvatska demokratska stranka pristupio umjerenoj nacionalističkoj Koaliciji narodnog sporazuma (KNS). Isto kao i KNS, HDS je dobio relativno malo mjesta u Saboru.

Svoj položaj je nastojao kompenzirati radikalnom kritikom Franje Tuđmana čiju je vladu optuživao za preveliku popustljivost prema Miloševiću, hrvatskim Srbima i JNA tokom raspada SFRJ odnosno početnim fazama rata. Usprkos toga, njeni predstavnici su u ljeto 1991. ušli u Vladu demokratskog jedinstva i u njoj ostali do proljeća sljedeće godine.

U međuvremenu se kao predstavnik radikalnog hrvatskog nacionalizma nametnula Hrvatska stranka prava, oduzevši HDS-u veliki dio biračkog tijela. Marko Veselica je teško poražen na predsjedničkim izborima, a HDS nije ušao u Sabor.

Zbog toga je HDS odlučio da se s još jednom manjom desnom strankom - HKDS - ujedini u Hrvatsku kršćansku demokratsku uniju.