Hrizostom Jević

Hrizostom (svetovno Rajko Jević; Vođenica kod Bosanskog Petrovca, 4. mart 1952) je mitropolit dabrobosanski. Ranije je bio episkop bihaćko-petrovački i zvorničko-tuzlanski.

Hrizostom
Osnovne informacije
Pomjesna crkva Srpska pravoslavna crkva
Mitropolija Dabrobosanska
Arhijerejski čin Mitropolit
Titula Arhieskop sarajevski mitropolit dabrobosanski i egzarh sve Dalmacije
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
– godine službe od 4. avgusta 1991.
Lični podaci
Svetovno ime Rajko Jević
Datum rođenja 4. mart 1952.
Mjesto rođenja Vođenica, Bosanski Petrovac
FNRJ Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Biografija uredi

Rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko. Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dve godine kasnije u čin jeromonaha. Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U periodu 1981—1991. godine radi kao profesor i vaspitač u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki. Godine 1991. izabran je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke.

Dana 13. septembra 1995. godine proteran je iz svoje rezidencije u mestu Ključu, a 10. oktobra iste godine odlazi sa teritorije svoje eparhije.

U svoju eparhiju se vraća 5. februara 1996. godine, nakon početka primene Dejtonskog mirovnog sporazuma. Privremeno je boravio u manastiru Klisini u Šipovu, sve do jesen 2002. godine, kada se vraća u sedište eparhije u Bosanski Petrovac.

U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog ustoličen je 13. jula 2013. godine. [1]

Sabor Srpske pravoslavne crkve je doneo odluku 24. maja 2017. da zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom bude mitropolit dabrobosanski.[2] Ustoličen je u Sarajevu 3. septembra 2017.

Episkop Hrizostom govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

Priznanja uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi