Hrišćanski komunizam

Hrišćanski komunizam je oblik komunizma na osnovama religije hrišćanstva. To je teorija teološki i politički zasnovana na tumačenju da učenja Isusa Hrista primoravaju hrišćane da podrže komunizam kao idealni društveni sistem. Iako ne postoji opšta saglasnost o tačnom datumu rođenja hrišćanskog komunizma, mnogi hrišćanski komunisti tvrde da Biblija ukazuje na to da su rani hrišćani, uključujući i apostole sebe smatrali komunistima, oni su uspostavili svoje malo komunističko društvo u godinama posle smrti i vaskrsenja Isusa Hrista. Kao takvu, mnogi zagovornici hrišćanskog komunizma tvrde da je ovoj doktrini učio i sam Isus, a da su ga praktikovali apostoli u svom životu i učenjima drugih.

Opis uredi

Hrišćanski komunizam se može posmatrati kao radikalni oblik socijalizma hrišćana. Komunisti hrišćani jednim delom mogu ali i ne mogu da se slože sa različitim tezama marksizma. Generalno se ne slažu sa stavovima kojeg se drže anti-verski sekularni marksisti, ali slažu se sa mnogim aspektima ekonomske i egzistencijalne marksističke teorije, kao što je ideja da kapitalizam eksplatiše radničku klasu od vađenja viška vrednosti iz radnika u obliku profita i da je rad i plata kao posledica rada predstavlja instrument otuđenja koja promoviše proizvoljnu i nepravednu ljutsku vlast. Hrišćanski Komunizam, kao jedan od oblika marksizma, on štaviše tvrdi da kapitalizam podstiče negativne aspekte ljudske prirode i da zanemaruje vrednosti kao što su milost, dobrota, pravda i saosećanja u korist "pohlepe" i "sebičnosti".

Hrišćanski komunisti takođe dele neke od političkih ciljeva marksista, na primer zamenu kapitalizma sa socijalizmom, što bi trebalo da bude praćeno komunizmom kasnije. Međutim, hrišćanski komunisti ponekad se ne slažu sa marksistima tačnije sa lenjinistima, na način kako bi trebalo organizovati socijalističko ili komunističko društva. U principu, hrišćanski komunizam evoluirao je nezavisno od marksizma, većina komunističkih hrišćana i drugih komunista dele iste ideološke zaključke, ali se u dosta toga i razlikuju naročito po pitanju odnosa marksizma, Karla Marksa i Fridriha Engelsa prema religiji, koji su ju smatrali „opijumom naroda”.

Simbolika uredi

 
Nezvanični simbol Hrišćanskog komunizma

Simbolika Hrišćanskog Komunizma je u osnovi ista kao i marksistička, mada je bilo nezvaničnih simbola koji ukazuju upravo na vezu između hrišćanstva i komunizma.

Srp, čekić i krst - to je nezvanični simbol identifikacije hrišćanskog komunizma. Simbol pokazuje klasični srp i cekić sa kosom crtom preko čekić, formirajući krst, ovaj simbol dobija sve više na popularnosti među pristalicama Hrišćanskog komunizma.

Spoljašnje veze uredi