Hrgud
Pošalji fotografiju
Nadmorska visina 1.109 m (Veliki Parić)
Države  Bosna i Hercegovina
Venac Dinarske planine
Hrgud na karti BiH
Hrgud

Hrgud je planina u Istočnoj Hercegovini, jugozapadno od Berkovića, a severoistočno od Stoca. Sa južne strane ograničena je strmim odsekom prema dolini Bregave, sa istočne strane takođe strmim odsekom prema Dabarskom polju, a na severu se veže za ogranke planine Snježnice.

Planina obuhvata površinu oko 30 km². Građena je od krečnjaka gornjekredne starosti. Ima nekoliko vrhova preko 1.000 m poređanih prema južnoj strani. Najviši vrh je Veliki Parić (1.109 m), a tu se još Pleša (1.057 m), Bubanj (1.040 m), Gradac (1066 m) i Gradina (1.077 m.) Prema severu se spušta ispod 1.000 metara.

Planina se pruža u pravcu istok-zapad, a podeljena je tako da zapadni deo pripada opštini Stolac u Federaciji Bosne i Hercegovine, a istočni opštini Berkovići u Republivi Srpskoj.

Delimično je pokrivena šumom, naročito u južnom delu, a ima i dosta pašnjaka i livada. Naselja na planini su veoma retka.

U planinu Hrgud je 26. februara 2004. udario avion u kojem se nalazio predsednik Republike Makedonije Boris Trajkovski i makedonska delegacija. Nesreću niko nije preživeo.[1],[2]

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

  • Enciklopedija Jugoslavije JLZ „Miroslav Krleža“ Zagreb 1986. tom 4 str 743