Hram Svetog Save u Londonu

srpska pravoslavna crkva u Velikoj Britaniji

Crkva Svetog Save u Londonu je jedna od nekoliko srpskih pravoslavnih crkava u Velikoj Britaniji. Pod okriljem je Srpske patrijaršije u Beogradu, a pripada Britansko-skandinavskoj eparhiji. Crkva Svetog Save u Londonu je saborna, glavna i najveća srpska pravoslavna crkva u Engleskoj.

Crkva Svetog Save u Londonu

Istorijat uredi

Crkva Svetog Save sazidana je 1903. godine kao anglikanska crkva posvećena Svetom Kolumbi. Kasnije je preuređena za službu Srpske pravoslavne crkve. Osvećenje je izvršeno 1952. godine. Činodejstvovao je veliki srpski teolog i mislilac, od skoro i svetitelj, vladika Nikolaj Velimirović.

Crkvu su u početku često posećivali članovi kraljevske porodice Karađorđević, dok su živeli u izbeglištvu u Londonu. Na tom tronu je sedela i Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. Jula 1957. godine ona i Njegovo visočanstvo princ Filip bili su kumovi na krštenju Marije Tatjane, ćerke jugoslovenskog princa Andreje.

To nije bilo prvi put da je britanska kraljica bila kuma na krštenju člana jugoslovenske kraljevske porodice. 24. oktobra 1945. godine, onda još uvek princeza, Elizabeta i George VI bili su kumovi Princu Aleksandru, sinu Petra II.

Uređenje građevine uredi

Građevina je vrlo prostrana, sa skromnim enterijerom od cigle. Ukrašena je prelepim freskama, koje su mahom kopije dela sa zidova srpskih manastira 13. veka sa područja Kosova i Metohije. Posebno je vredno pomenuti ikonostas, izrađen u duborezu od orahovog drveta i bogato ukrašen ikonama. Na dva panela su oslikana dva velika srpska sveca, Sveti Sava i otac mu Sveti Simeon. Ispred oltara su dva trona, takođe izrezbarena u orahovini. Jedan je namenjen vladici, a drugi kraljevskoj porodici.

Vernici uredi

 
Ulaz crkve

Većina Srba se naselila u Londonu odmah posle Drugog svetskog rata. To su mahom bili bivši ratnici, saveznici britanske vojske, koji su došli u Veliku Britaniju ne želeći da se vrate u otadžbinu, gde je zavladao komunistički režim. Ratovi koji su pratili raspad Jugoslavije pojačali su priliv Srba. Ocenjuje se da negde oko 40 hiljada Srba živi u Londonu i bližoj okolini.

Crkvena nedeljna škola je vrlo dobro posećena. Đaci svih uzrasta uče srpski jezik, istoriju i bogosloviju. U školi rade deset učitelja dobrovoljaca. Crkvu i susednu zgradu Srpske Zajednice redovno posećuju i britanske škole da uče o pravoslavlju i srpskoj kulturi uopšte. Kolo srpskih sestara, crkveni hor, škola folklora, omladinska zajednica i duhovna grupa "Sveti Alimpije Stolpnik", čine život crkve u Londonu.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi