House of Wax (film, 1953)

(Preusmjereno sa House of Wax (1953 film))
House of Wax

originalni filmski poster
Režija André de Toth
Producent Bryan Foy
Scenario Crane Wilbur
Predložak The Wax Works; autor:
Charles S. Belden
Uloge Vincent Price
Frank Lovejoy
Charles Bronson
Carolyn Jones
Phyllis Kirk
Muzika David Buttolph
Fotografija Bert Glennon
J. Peverell Marley
Lothrop B. Worth
Montaža Rudi Fehr
Distribucija Warner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
10. april 1953 (1953-04-10)
Trajanje 88 min.
Jezik engleski
Budžet 1,000.000 $[1]
Bruto prihod 23,750.000 $

House of Wax (sh. Kuća voska, u bivšoj Jugoslaviji distribuirana kao Kuća voštanih figura) je američki horor film snimljen 1953. u režiji Andrea de Totha, poznat kao komercijalno najuspješniji 3D film svog vremena.

Predstavlja remake filma Mystery of the Wax Museum iz 1933. godine. Protagonist, koga glumi Vincent Price, je talentirani kipar i tvorac muzeja voštanih figura u New Yorku 1890-ih koji teško strada u požaru koga je, zbog novca od osiguranja, podmetnuo njegov poslovni partner. Radnja prikazuje kako nekoliko godina kasnije otvara novi muzej, ali i kako mlada djevojka (koju tumači Phyllis Kirk) počinje sumnjati da su eksponati povezani sa serijom ubistava i nestanaka.

House of Wax je studio Warner Bros. producirao nekoliko mjeseci nakon što je u kinima veliki uspjeh postigao nezavisno producirani 3D-film Bwana Devil. Njime se nastojala maksimalno iskoristiti nova tehnologija (pa su u tu svrhu posebno dizajnirane, odnosno ubačene scene, poput demonstracije paddleballa koju pred kamerama izvodi zabavljač koga glumi Reggie Rymal), a također se pokušao reklamirati i kao "prvi 3D-film u produkciji velikog studija". Warner Bros. je, međutim, u tome dva dana prije premijere prestigla Columbia Pictures sa svojim filmom Man in the Dark, ali je on bio u crno-bijeloj tehnici, te se House of Wax smatrao atraktivnijim. House of Wax je također bio jedan od prvih filmova sa stereo zvukom. Za tako ambiciozan projekt je odabran Andre de Toth, usprkos toga što je bio jednook te nije mogao vidjeti kako će film izgledati u 3D tehnici.

Usprkos svih tih poteškoća, House of Wax je postao ogroman hit. To se prvenstveno pripisuje kvalitetnoj de Tothovoj režiji, ali i izvrsnoj glumi Vincenta Pricea, koji se nakon nje sljedećih nekoliko godina specijalizirao upravo za uloge u horor-filmovima.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi