Otvori glavni meni

Kuća letećih bodeža

(Preusmjereno sa House of Flying Daggers)
十面埋伏
Režija Zhang Yimou
Producent William Kong
Zhang Yimou
Scenario Li Feng
Peter Wu
Wang Bin
Zhang Yimou
Uloge Andy Lau
Zhang Ziyi
Takeshi Kaneshiro
Muzika Shigeru Umebayashi
Fotografija Zhao Xiaoding
Montaža Long Cheng
Studio Edko Films
Elite Group Enterprises
Zhang Yimou Studio
Beijing New Picture Films
Distribucija Edko Films (Hong Kong)
Sony Pictures Classics (US)
Datum(i) premijere
19. maj 2004 (2004-05-19) (Cannes)
Trajanje 119 min.
Zemlja  Kina
 Hong Kong
Jezik mandarinski
Budžet 12 mil. $
Bruto prihod 92,9 mil. $

Kuća letećih bodeža je kineski wuxia film iz 2004. godine u režiji Zhanga Yimoua. Razlikuje se od drugih wuxia filmova u tome, što je veća pažnja posvećena ljubavnoj priči, nego borilačkim vještinama.

U filmu ima puno raskošnih scena. Korištenje jakih boja, potpis je redatelja Zhanga Yimoua, koji se prije ovoga filma proslavio filmovima "Tigar i zmaj" i "Heroj". Nekoliko scena u šumi bambusa u potpunosti ispunjavaju ekran sa zelenom bojom. Pred kraj filma, scene borbe događaju se prilikom mećave. Glumci krvavi od borbe uvelike se ističu na bijeloj snježnoj podlozi. Kostimi, rekviziti i ukrasi gotovo su u potpunosti preuzeti sa srednjovjekovnih kineskih slika, dodavajući autentičnost izgledu filma.

RadnjaUredi

Za vrijeme vladavine kineske dinastije T'ang u 9. stoljeću, pobunjenici udruženi u tajnom društvu "Kuća letećih bodeža" bore se protiv pokvarene vlasti. Glavna im je odlika velika vještina borbe s letećim bodežima. Pripadnici carske vojske Jin i Leo nastoje razotkriti pobunjenike preko predivne slijepe plesačice Mei, za koju smatraju, da je kći ubijenog vođe Kuće letećih bodeža. Mlad i okretan Jin dobiva zadatak zavesti Mei i saznati, gdje su drugi članovi tajnog društva. Sebe uspoređuje s vjetrom (slobodan je, kreće se gdje hoće i ne ostavlja trag). Opasna igra zavođenja dovest će do neočekivanih obrata, skrivenih tajni i dramatičnog završetka. Jedna od glavnih tema filma je sukob između ljubavi i dužnosti. Film obiluje borilačkim prizorima, koji su na visokoj estetskoj razini. Kostimografija i scenografija vrlo su raskošne i vjerno dočaravaju Carsku Kinu.

Glavne ulogeUredi

NagradeUredi

Film je osvojio brojne nagrade poput Evropske filmske nagrade 2004. godine. Imao je nominaciju za Oscara 2005. u kategoriji najbolje fotografije, nominaciju za Zlatni globus 2005. u kategoriji najboljeg stranog filma, imao je i 9 nominacija BAFTE 2005. i bio je u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu.

Vanjske vezeUredi