Hotel Ryugyŏng

(Preusmjereno sa stranice Hotel Ryugyong)

Hotel Ryugyŏng (korejski: 류경호텔) je 330 metara visok neboder piramidalne građe u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Naziv građevine potječe od povijesnog naziva Pjongjanga, a u prijevodu znači "prijestolnica vrba".

Hotel Ryugyŏng
Hotel u kolovozu 2011. godine
Osnovni podaci
Mjesto Sjeverna Koreja Pjongjang, Sjeverna Koreja
Vrijeme gradnje 1987. - još traje
Otvorenje nepoznato
Status gradnje u izgradnji
Arhitekti Baikdoosan Architects & Engineers
Korisnici
Namjena hotel
Graditelj Orascom Group
Tehnički podaci
Visina 330.02 m
Broj katova 105
Površina 360,000 m²

Izgradnja ovog hotela, koji broji 105 katova, započela je 1987. godine uz ideju da postane najviši hotel na svijetu i da zajedno s drugim gigantskim projektom sjevernokorejskog režima, prvomajskim stadionom Rungrado, simbolički prikaže snagu Sjeverne Koreje povodom održavanja Svjetskog festivala studenata i mladih 1989. godine u Pjongjangu. Za razliku od gigantskog stadiona, hotel Ryugyŏng je zbog nedostatka sredstava uzrokovanih političkim promjenama u svijetu na prijelazu iz 80-ih u 90-e godine XX. stoljeća ostao nedovršen do danas uz plan da radovi ipak budu u potpunosti završeni do proljeća 2012. godine i planirane velike proslave 100. godišnjice rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim Il-sunga. Da je otvoren prema planu 1989. godine, Ryugyong bi bio najviši hotel na svijetu sve do 2009. godine i otvorenja 333 metara visokog hotela Rose Rayhaan Rotana u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Hotel Ryugyŏng je daleko najveća građevina na teritoriju Sjeverne Koreje, no već godinama se nalazi u nedovršenom stanju. Svi radovi na hotelu su prekinuti 1992. godine zbog nedostatka novca. Prema nekim procjenama iz japanskog tiska, gradnja hotela je Sjevernu Koreju do tada stajala oko 750 milijuna dolara, što je iznosilo gotovo 2% sjevernokorejskog BDP-a. Radovi na građevini su ipak nastavljeni 2008. godine u suradnji sa egipatskom tvrtkom Orascom group koja bi do kraja 2010. godine trebala završiti sa vanjskim radovima na fasadi i postavljanjem staklenih ploča na neboder. U srpnju 2011. je objavljeno kako su radovi na fasadi završeni, a izvorni plan o otvaranju hotela 2012. godine je još bio na snazi. Međutim, u rujnu 2012. godine su objavljene prve fotografije interijera koje su demonstrirale kako je hotel daleko od dovršenog stanja. Otvaranje je ponovo odgođeno, ovoga puta za 2013. godinu, međutim ono je pomaknuto zbog političkih tenzija koje su izbile te godine.

Progresija izgradnje uredi

Vanjske veze uredi