Horatio Nelson

(Preusmjereno sa stranice Horejšio Nelson)

Horejšio[1] Nelson (engl. Horatio Nelson), negde i nepravilno Horacio, je bio britanski pomorac i admiral. Rođen je 29. septembra 1758. u Bernam Torpu, a poginuo je 21. oktobra 1805. kod Trafalgara.

Viceadmiral The Right Honourable
Vikont Nelson
KB
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Vice Admiral Horatio Lord Nelson, autor: Lemuel Francis Abbott
Državljanstvo britanska
Karijera
Čin viceadmiral
Važnije bitke Američki rat za nezavisnost

Francuski revolucionarni ratovi

Napoleonski ratovi

Rod vojske Royal Navy

Nelson se priključio mornarici na nagovor svoga ujaka Morisa Saklinga. Brzo se uspinjao u službi i postao je kapetan 1778. Isticao se ličnim kvalitetima i odličnim poznavanjem taktike. Ponekad je prolazio kroz periode bolesti i neangažovanosti, naročito posle Američkog rata za nezavisnost. Po izbijanju francuskih revolucionarnih ratova Nelson se vratio u aktivnu službu. Naročito je bio aktivan u Mediteranu. Borio se u manjim bitkama kod Tulona i bio je od velike koristi pri zauzimanju Korzike.

U Bici kod Tenerifa 1797. teško je ranjen kada je izgubio ruku. Oporavljao se u Engleskoj. Naredne godine odneo je pobedu nad Francuzima u bici na Nilu. Godine 1801. pobedio je Dance u Bici kod Kopenhagena. Kasnije je komandovao blokadom francuske i španske flote u Tulonu, koje je zatim progonio do Kariba i nazad. Posle kratkog povratka u Englesku preduzeo je 1805. blokadu Kadiza. Dana 21. oktobra 1805. francusko-španska flota je isplovila iz luke i tako je započela Bitka kod Trafalgara. Ova bitka je bila jedna od najblistavijih pobeda britanske mornarice, ali je u njoj Nelson smrtno ranjen. Pogodio ga je hitac iz muskete sa španskog broda „Santisima Trinidad“. Nelsonovo telo je vraćeno u Englesku gde je uz počasti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji.

Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Njegove pomorske pobede osigurale su Britaniji prvenstvo na moru za čitav jedan vek. Njegovi spomenici se nalaze širom Britanije, a najpoznatiji je onaj na trgu Trafalgar u Londonu. Unjegovu čast je nazvan grad Nelson na Novom Zelandu.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Tvrtko Prćić: Transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena